Nálada v slovenskej ekonomike sa opäť zlepšila

Indikátor ekonomického sentimentu v marci medzimesačne vzrástol o 1,2 bodu na 91 bodov

Nálada v slovenskej ekonomike sa opäť zlepšila. Kým vo februári po pár mesiacoch pozitívneho trendu nastalo mierne zhoršenie, v marci indikátor ekonomického sentimentu medzimesačne vzrástol o 1,2 bodu na 91 bodov. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, pozitívne sa vyvíjali všetky sektory vstupujúce do výpočtu. Indikátor je však stále nižší ako v rovnakom období minulého roka, a to o 4,6 bodu. Za úrovňou dlhodobého priemeru je zaostávanie ešte výraznejšie, o 6,6 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v marci zvýšil o 4,3 percentuálneho bodu na tri body, čím sa dostal na úroveň dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnilo podľa úradu očakávané zvýšenie produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch. Pokles indikátora dôvery v stavebníctve zaznamenaný v posledných troch mesiacoch sa v marci zastavil. Oproti februáru sa hodnota indikátora zvýšila o jeden bod na mínus 47,5 bodu. Dôvodom boli optimistickejšie hodnotenia očakávanej zamestnanosti. V marci sa zaostávanie indikátora za hodnotou dlhodobého priemeru znížilo na 22,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode zostal na úrovni februára, teda 10,7 bodu, hoci jeho zložky sa zmenili. Negatívny vývoj zásob kompenzoval rast salda očakávanej podnikateľskej situácie. Hodnota indikátora dôvery v službách v marci po dvojmesačnom poklese opäť vzrástla, oproti minulému mesiacu o 9,7 percentuálneho bodu na úroveň 29 bodov, čo je tri body pod úrovňou dlhodobého priemeru. Priaznivý vývoj indikátora ovplyvnili pozitívne hodnotenia všetkých troch jeho komponentov s výrazným zlepšením súčasného i očakávaného dopytu.

V marci sa spotrebiteľská atmosféra opäť zlepšila, i keď len minimálnou mierou. Indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,2 bodu na mínus 32,3 bodu. Dôvodom bol najmä pokles obáv respondentov pri hodnotení perspektív ekonomickej situácie v krajine. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je nálada horšia o 0,1 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy