Slovenský bankový sektor je podľa NBS zdravý a stabilný

Bratislava 29. marca (TASR) – Slovenský bankový sektor je zdravý a stabilný. V reakcii na zníženie výhľadu bankového sektora SR ratingovou agentúrou Moody’s to zdôrazňuje výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček s tým, že túto skutočnosť uznáva aj samotná agentúra.
„Nie je to zníženie ratingu, je to len zníženie výhľadu zo stabilného na negatívny. Znamená to, že agentúra Moody’s premietla vplyv makroekonomických faktorov a regulačného prostredia na slovenský bankový sektor, kde skúmala hlavne ako toto prostredie vplýva na kvalitu aktív slovenského bankového sektora, na jeho ziskovosť a kapitálovú primeranosť,“ vysvetlil Dvořáček v stredajších (28.3.) Komentároch Slovenskej televízie (STV).
Zástupca centrálnej banky pripomenul, že Slovensko je poslednou krajinou Európskej únie (EÚ), v ktorej došlo k takémuto prehodnoteniu. Vyzdvihol pritom skutočnosť, že slovenské banky majú dostatočnú kapitálovú výbavu aj likviditu a podnikajú v oblasti tradičného bankovníctva, teda prijímajú vklady a poskytujú úvery, pričom sa vyhýbajú rizikovým obchodom.
Pre Slovenskú bankovú asociáciu (SBA), združujúcu komerčné banky na Slovensku, je vyhlásenie Moody’s zatiaľ len varovnou informáciou do budúcnosti. „Po určitej dobe sa vrátia k makroekonomickým číslam a výkazom Slovenska, slovenských bánk a pokiaľ sa nenaplnia tie ich obavy, tak vrátia výhľad na stabilný. Pokiaľ sa naplnia, tak dôjde, predpokladám že nie k plošnej, ale selektívnej zmene ratingu,“ vysvetlil prezident SBA Igor Vida s tým, že ani takýto krok by neznamenal žiadnu katastrofu.
Za rozhodnutím Moody’s stoja podľa neho predovšetkým externé príčiny. Slovenská ekonomika je totiž výrazne exportne orientovaná, a preto je naviazaná na výkon zahraničných trhov, najmä Nemecka a Česka. Európske hospodárstvo pritom čaká tento rok spomalenie. „Jediný výraznejší interný faktor, ktorý sa spomína v správe Moody’s, je znižovanie ziskov bánk, a to aj zaťažením špeciálnym bankovým odvodom,“ doplnil Vida.

Súvisiace články

Aktuálne správy