Euro prudko posilnilo a jeho kurz je nad 1,33 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 26. marca (TASR) - Spoločná európska mena reagovala prudkým rastom na vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky Fed Bena Bernankeho.

Frankfurt nad Mohanom 26. marca (TASR) – Spoločná európska mena reagovala prudkým rastom na vyjadrenia šéfa americkej centrálnej banky Fed Bena Bernankeho. Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3330 USD. To je približne o jeden cent viac ako ráno. Pred Bernankovým vystúpením kurz spoločnej meny oslabil na dnešné minimum 1,3190 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3276 (v piatok: 1,3242) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7532 (0,7552) eura.
Až do popoludnia bolo euro pod tlakom. A to aj napriek zvýšeniu najdôležitejšieho nemeckého konjunkturálneho barometra. Index podnikateľskej dôvery inštitútu Ifo v marci vzrástol už piaty mesiac po sebe. Zdá sa, že nemecké firmy sa neboja aktuálnych rizík, ako sú vysoké ceny ropy, spomalenie čínskej ekonomiky a európska dlhová kríza. Nálada sa však zlepšila iba v maloobchodne. Naopak, v priemysle, stavebnom sektore a službách sa mierne zhoršila.
Popoludní spoločnú menu výrazne podporili vyhlásenia šéfa Federálneho rezervného systému (Fed). Bernanke poukazom na krehkú situáciu na americkom trhu práce signalizoval, že Fed bude pokračovať vo svojej expanzívnej menovej politike.
Americká ekonomika musí rásť rýchlejšie, aby dokázala vytvoriť dostatok pracovných miest na ďalšie zníženie nezamestnanosti, uviedol dnes Bernanke. „Ďalší pokles miery nezamestnanosti bude zrejme vyžadovať rýchlejší rast produkcie a dopytu spotrebiteľov i firiem. Tento proces môže podporiť pokračujúca akomodatívna menová politika.“
„Zdá sa, že niektorí účastníci trhu pochopili tieto vyjadrenia ako signál dodatočného uvoľnenia menovej politiky,“ zdôvodnil devízový expert nemeckej krajinskej banky Helaba Ralf Umlauf oslabenie dolára. Už teraz je menová politika Fed vysoko expanzívna. Kľúčový úrok centrálnej banky je prakticky na nule a už dlho vo veľkom štýle nakupuje americké dlhopisy a ďalšie cenné papiere.

Súvisiace články

Aktuálne správy