Investori sú na Slovensku spokojní, žiadajú však zlikvidovať korupciu

Bratislava 26. marca (TASR) – Európski investori, ktorí pôsobia na Slovensku, hodnotia súčasnú ekonomickú situáciu v krajine skôr pozitívne. Ukázal to prieskum, ktorý dnes zverejnila Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora. "Opýtaní investori sa zo 60 % vyjadrili, že situácia je uspokojivá," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii obchodný atašé Rakúskeho veľvyslanectva v Bratislave Timur Jelinek.
Podľa prieskumu hodnotí 16,6 % investorov situáciu v SR ako dobrú a 23,2 % zahraničných spoločností ako zlú. Spoločnosti pritom očakávajú, že ich výsledky budú podobné alebo lepšie ako vlani. Za celý rok 2012 očakáva 41,4 % firiem, že ich hospodárska situácia sa skôr zlepší, 42,9 % z nich predpokladá, že sa nezmení a 15,7 % predpovedá skôr zhoršenie. "Čo sa týka očakávaní firiem, tak perspektívy a očakávania sú dobré," vyhlásil Jelinek.
V porovnaní s inými krajinami v stredoeurópskom a východoeurópskom regióne hodnotia účastníci prieskumu SR stále ako najatraktívnejšiu investičnú lokalitu. Pritom 88 % spoločností by svoju investíciu na Slovensku zopakovalo. "Spomedzi tých 12 %, ktorí by investíciu na Slovensku nezopakovali, by väčšina investovala v Poľsku," skonštatoval Markus Halt zo Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. Popularita Poľska rastie v súčasnosti najmä vďaka intenzívnym investíciám do výstavby infraštruktúry, ale aj faktu, že krajina disponuje veľkým spotrebiteľským trhom.
Najväčšou výhodou Slovenska je podľa Halta stále najmä členstvo v Európskej únii (EÚ). Investori tak stále vidia tento faktor ako veľmi dôležitý, pričom jeho hodnotenie sa v porovnaní s minulým rokom ešte zlepšilo. "Čo sa týka ďalších faktorov, vidno, že aj tam sa hodnotenie zlepšilo," dodal Halt. Ako ďalšie pozíva vidia investori na krajine vysokú produktivitu pracovníkov, ich ochotu podávať výkony a kvalifikáciu.
Na druhej strane najhoršie vnímajú na Slovensku spoločnosti vysokú úroveň korupcie a kriminality. "Aj preto, že sa odchádzajúcej vláde nepodarilo napriek úsiliu dosiahnuť nejaké trvalé zlepšenie v tejto oblasti," podotkol Halt. Investorom vadí aj nízka transparentnosť pri verejnom obstarávaní, zlý prístup k štátnym podporným prostriedkom či horšia politická stabilita.
S najčastejšími výčitkami firiem súvisia aj ich odporúčania pre novú vládu. Tá by mala bojovať proti korupcii, zlepšiť vymožiteľnosť práva či zabezpečiť politickú stabilitu.
Na prieskume, ktorý sa realizoval vo februári 2012, sa zúčastnilo celkovo 212 najmä priemyselných spoločností. Okrem Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory a Rakúskeho veľvyslanectva sa na prieskume podieľali aj obchodné komory zastupujúce Veľkú Britániu, Francúzsko, Holandsko, Švédsko, Rakúsko a Taliansko.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy