Zahraniční investori na Slovensku neupadli do krízy

Prevažná väčšina investorov podľa prieskumu viacerých slovensko-zahraničných obchodných a priemyselných komôr, počíta v tomto roku s obchodmi na lepšej alebo podobnej úrovni ako v predchádzajúcom roku. Systém rovnej dane považujú zahraničné podniky už iba za mierne pozitívny faktor Slovenska.

Zahraniční investori na Slovensku odolávajú krízovej nálade. Podľa prieskumu viacerých slovensko-zahraničných obchodných a priemyselných komôr, na ktorej sa zúčastnilo 212 firiem z Európy, prevažná väčšina investorov počíta v tomto roku s obchodmi na lepšej alebo podobnej úrovni ako v predchádzajúcom roku. „Prieskum ukazuje, že od zahraničných investorov budú aj tento rok vychádzať rastové impulzy,“ okomentoval výsledky prieskumu generálny riaditeľ dcérskej spoločnosti Siemens v Bratislave, ktorá je členom Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory, Vladimír Slezák.

Takmer polovica dotazovaných investorov počíta s rastúcimi obratmi v tomto roku, iba menej ako 20 percent sa pripravuje na horšie obchody. Približne každý štvrtý podnik by chcel navýšiť investície aj počet zamestnancov. „V porovnaní s predchádzajúcim rokom je síce optimizmus trochu utlmený, o krízovej nálade sa však nedá hovoriť, pretože počet podnikov, ktoré pre tento rok naozaj rátajú s nepriaznivými výsledkami obchodnej činnosti je jednoznačne v menšine,“ dodal Slezák.

Súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku hodnotí necelých dvadsať percent dotazovaných podnikov ako dobrú, ešte nižší počet očakáva zlepšenie v ďalšom priebehu roku. Lokalita Slovenska sa podľa investorov vyznačuje najmä členstvom v EÚ, ochotnými a produktívnymi pracovnými silami pracujúcimi za relatívne mierne náklady, ako aj dostupnosťou a kvalitou lokálnych dodávateľov. Systém rovnej dane považujú zahraničné podniky už iba za mierne pozitívny faktor lokality. „Toto je jasný signál investorov o tom, že zvyšovanie daní je jedom pre konjunktúru. Už pred voľbami nemala rovná daň takú atraktívnosť ako kedysi,“ zdôraznil Slezák.

Zahraniční investori volajú po politickej stability. Nová vláda by mala podľa nich pridať v oblasti boja proti korupcii, vymáhateľnosti práva a v oblasti reformy v systéme vzdelávania. „Nedostatok odborných zamestnancov sa stal opäť problémom. K zabrzdeniu tohto vývinu potrebuje ekonomika viac a najmä lepšie kvalifikovaných absolventov technických oborov. V súčasnom systéme vzdelávania jednoznačne chýba sprostredkovanie praktických vedomostí,“ upozornil Slezák.

Ako vyplýva z prieskumu v porovnaní s inými stredo- a východoeurópskymi štátmi hodnotia investori Slovensko ako najatraktívnejšiu investičnú lokalitu. Jednoznačná väčšina zahraničných podnikov (88 %) by tak dnes svoju investíciu na Slovensku zopakovala.

Prieskum bol urobený vo februári tohto roka. Organizátormi prieskumu boli Britská obchodná komora, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v Slovenskej republike, Rakúske vel’vyslanectvo-Obchodný radca, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Švédska obchodná komora v Slovenskej republike, Slovensko-rakúska obchodná komora a Taliansko-slovenská obchodná komora.

Súvisiace články

Aktuálne správy