Guvernér BoJ varuje pred dôsledkami ultravoľnej peňažnej politiky

Tokio 26. marca (TASR) – Centrálne banky vyspelých krajín si musia uvedomovať nedostatky ultravoľnej agresívnej peňažnej politiky a jej vedľajších účinkov, medzi ktoré patrí rast cien komodít a nežiaduci príliv prostriedkov do rozvíjajúcich sa ekonomík. Uviedol to guvernér japonskej centrálnej banky (BoJ) Masaaki Širakawa cez víkend na konferencii americkej centrálnej banky vo Washingtone. Jeho prejav dnes uverejnili v Tokiu.
Hoci je podľa Širakawu agresívne uvoľnenie peňažnej politiky nevyhnutné, aby sa dali zvládnuť dôsledky prepadu aktív, ich vedľajší efekt treba zobrať do úvahy.
Uvoľnená peňažná politika iba zmierňuje problémy v úsilí o obnovenie vyváženého stavu. Širakawa však dodal, že ak by zostali úrokové sadzby veľmi nízke dlhodobo, mohlo by to viesť firmy i domácnosti k neochote znižovať svoju nadmernú zadlženosť a odďaľovať nevyhnutné reformy.
Lacné peniaze vo vyspelých krajinách môžu vyvolať v rozvojovom svete tlak na rast cien komodít. A investorov, ktorí chcú viac zhodnotiť svoj kapitál, budú povzbudzovať k tomu, aby ho vložili do projektov v rastúcich krajinách.
Hoci je pochopiteľné, že sa centrálne banky usilujú o stabilizáciu vlastných ekonomík prostredníctvom peňažnej politiky, je čoraz dôležitejšie, aby sa prihliadalo na to, že sa medzinárodné prelievanie peňazí a jeho vedľajšie negatívne účinky vracajú aj do vlastných hospodárstiev.
Vlády niektorých rastúcich ekonomík tvrdia, že ultravoľná peňažná politika centrálnych bánk Spojených štátov, EÚ a Japonska zapríčiňuje vzostup cien komodít a vyvoláva rast spotrebiteľských cien v rozvojom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy