Minulý týždeň na burzách v znamení strát

Bratislava 26. marca (TASR) – Minulý týždeň zakončili trhy po dlhej dobe v strate. Na svedomí to malo niekoľko faktorov, no najväčší podiel mali udalosti z Číny. Aktivita v sektore výroby v Číne reprezentovaná indexom nákupných manažérov spomalila už piaty mesiac v rade. Tentokrát poklesla hodnota indexu z úrovne 49,6 na 48,1 bodu, pričom hodnoty nižšie ako 50 bodov signalizujú znižovanie aktivity.
Pokles potvrdil aj index priemyselnej aktivity, ktorý oslabil na 48,1 bodu, čo je najnižšia úroveň za posledné štyri mesiace. Okrem tradičných cyklických spoločností, ako sú automobilky, zníženie výhľadu zasiahlo aj ťažobné spoločnosti, ktoré budú po novom zaťažené aj novou, 30 % austrálskou daňou zo ziskov uhoľných baní a z ťažby železnej rudy. Okrem Číny však trhy ovplyvnili USA, kde prebiehal "realitný týždeň" a neočakávané spomalenie realitného trhu s rezidenčnými budovami v USA počas februára. Predaje existujúcich domov vo februári spomalili o -0,9 %, pričom očakávaný bol nárast o 0,9 %. V súčasnosti je realitný trh v USA jedným z najlepších indikátorov stavu hospodárstva a jeho neočakávaný pokles optimistov zneistil.
O jednu z mála dobrých správ sa postaralo postupné zlepšovanie trhu práce v USA. V týždni do 18. marca bolo evidovaných 348.000 nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, čo predstavuje nové štvorročné minimum. Napriek tejto správe sa však klesajúci trend trhov nepodarilo zvrátiť.
Spoločná mena krajín eurozóny v priebehu týždňa dokázala vzrásť voči rivalovi z USA o 0,70 % na 1,3267 EUR/USD, rast však bol v priebehu týždňa spomalený kvôli horším ako očakávaným makroúdajom. Z korporátneho hľadiska sa napriek poklesu trhov vcelku darilo telekomunikačným spoločnostiam Deutsche Telekom (+2,67 %) a France Telecom (+ 1,42 %). Prvá menovaná rástla vďaka vznikajúcej dohode spoločnosti so spoločnosťou Drillish, ktorá by mala ukončiť všetky občianske súdne konania medzi nimi. Druhá menovaná ťažila zo zvýšených odporúčaní a tiež vďaka vyhláseniu, že nebude predávať svoj podiel v spoločnosti Telekomunikacja Polska.
Tento týždeň analytici očakávajú vývoj dôvery spotrebiteľov, dôvery v priemysel a dôvery v služby v eurozóne, ako aj očakávaný medziročný vývoj inflácie. V USA zverejnia spotrebiteľskú dôveru podľa prieskumu University of Michigan, ale tiež vývoj objednávok tovarov dlhodobej spotreby a medzikvartálny rast HDP.
TASR informoval Boris Penev, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy