V Česku sa zvyšuje podiel nesplácaných úverov domácnosťami a podnikmi

Praha 26. marca (TASR) – Suma nesplácaných úverov firmami a domácnosťami v Česku vzrástla od 31. januára 2008 do 31. januára 2012 zo 71 miliardy Kč (2,87 miliardy eur) na 192 miliárd Kč. Kým pred štyrmi rokmi dlhovali firmy bankám 49 miliárd, do konca januára tohto roku vzrástli ich podlžnosti na 137 miliárd Kč. Nesplatené záväzky domácností stúpli z 22 miliárd na 55 miliárd Kč.
Bankári očakávajú, že podiel problematických úverov v blízkej budúcnosti porastie. Je teda pravdepodobné, že ceny úverov – riziková prirážka a úrokové sadzby – asi mierne vzrastú.
Podľa inkasnej agentúry M. B. A. Finance sa medzi dlžníkov dostáva čoraz viac ľudí zo strednej triedy. Problémy im nastávajú po dvoch až štyroch rokoch od získania hypotéky. Šéf agentúry Kamil Kafka povedal, že keď začnú v novom dome vypovedávať službu elektrospotrebiče, autá a iná technika, ľudia si berú ďalšie a ďalšie spotrebiteľské pôžičky, pričom neberú ohľad na svoje finančné možnosti.
Z problémov sa nedostávajú ani firmy. Najvyšší podiel na nesplácaných úveroch majú živnostníci, potom stavebníctvo, ale aj spracovateľský priemysel.
Česká národná banka a bankári očakávajú, že tento rok vzrastie podiel nesplácaných úverov domácnosťami z 5 na 5,5 % a firmami z 8 na 8,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy