Európski politici dosiahnu kompromis v otázke posilnenia eurovalu

Berlín 26. marca (TASR) – Jörg Asmussen, člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB), sa domnieva, že európski politici dosiahnu kompromis v otázke zvýšenia úverovej kapacity záchranného fondu eurozóny do konca tohto týždňa. Uviedol to v rozhovore pre dnešné vydanie fínskych novín Helsingin Sanomat.
Takmer všetky štáty 17-člennej eurozóny podporujú posilnenie eurovalu, ktorý má brániť rozšíreniu dlhovej krízy do ďalších krajín menovej únie. Iba Nemecko a Fínsko váhajú. Ministri financií budú o tejto otázke rokovať koncom týždňa, presnejšie 30. a 31. marca v Kodani.
"Očakávam, že Európa môže dosiahnuť kompromis v tejto otázke na nadchádzajúcom stretnutí Ecofin koncom týždňa," povedal Asmussen, podľa ktorého je ECB za posilnenie eurovalu.
"Zvýšenie kapacity eurovalu považujeme tiež za predbežnú podmienku našich partnerov v G20, ktorí budú rozhodovať o posilnení globálneho ochranného múru, predovšetkým o zvýšení finančných prostriedkov v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) na jeho jarnom zasadaní."
Jarné zasadanie MMF sa uskutoční 20. až 22. apríla vo Washingtone.
Asmussen, ktorý zastával funkciu štátneho tajomníka nemeckého ministra financií do januára tohto roka, keď sa stal členom predstavenstva ECB, sa uplynulý víkend zúčastnil na stretnutí európskych politikov vo fínskom rezorte Saariselka. Premiér hostiteľskej krajiny Jyrki Katainen pri tejto príležitosti novinárom oznámil, že Fínsko je pripravené na kompromis v otázke zvýšenia kapacity európskeho záchranného fondu.
Nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na zdroj z vlády, ktorý nechce byť menovaný, v najnovšom vydaní tvrdí, že aj Nemecko je pripravené ustúpiť v tejto otázke.
Asmussen sa vyjadril aj k dlhovej kríze eurozóny. Domnieva sa, že aj keď sa situácia na finančných trhoch na začiatku tohto roka upokojila, v niektorých krajinách eurozóny sa kríza ešte neskončila. Reagoval tak na slová prezidenta ECB Maria Draghiho, podľa ktorého má eurozóna to najhoršie už za sebou, ale krízu ešte neprekonala a riziká pretrvávajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy