V ČR by sa mohli inšpirovať slovenskými zmenami pri hypotékach

Bratislava 25. marca (TASR) – Novelizácia zákona o bankách na Slovensku s účinnosťou od 1. januára zaviedla povinnosť pre bankové domy informovať spotrebiteľov o blížiacom sa konci fixácie a zoznámiť ich s návrhom na nové úrokové sadzby minimálne dva mesiace vopred. V rámci českej legislatívy však žiadna takáto informačná povinnosť stanovená nie je a všetko podlieha iba zmluvnému dojednaniu medzi konkrétnou bankou a spotrebiteľom.
Česká spoločnosť Fincentrum, pôsobiaca aj na Slovensku, si zobrala za vzor slovenskú legislatívu a zákon o povinnej oznamovacej lehote pred koncom fixácie hypoték. Legislatívnemu odboru Ministerstva financií ČR tak podala oficiálnu žiadosť o zavedenie podobnej regulácie.
"Hodnotíme to ako veľmi dobrý krok smerom k spotrebiteľom. Naši klienti na to reagujú pozitívnymi ohlasmi. Sme vzorom pre Českú republiku a veríme, že takýto krok je vhodný aj pre českú legislatívu," vysvetlil tento krok predseda predstavenstva a riaditeľ Fincentra na Slovensku Milan Repka.
Spotrebitelia v ČR podľa neho v mnohých prípadoch získavajú informácie o konci fixácie úrokovej sadzby a o nových podmienkach úverov na ďalšie obdobie neskoro. Zlepšenie možnosti refinancovať úver na bývanie by malo prispieť k zníženiu dlhovej záťaže spotrebiteľov a k obmedzeniu poplatkov za predčasné splatenie úveru.
"Nízka miera využitia možnosti refinancovať hypotekárny úver na konci obdobia fixácie je v Českej republike daná predovšetkým nedostatkom času pre jednanie s inými bankami. Medzi jednotlivými bankami sú pritom v tomto ohľade významné rozdiely," dodáva Repka.

Súvisiace články

Aktuálne správy