Vyššia úverová kapacita eurovalu pomôže upokojiť trhy

Berlín 25. marca (TASR) – Vyššia úverová kapacita záchranného fondu eurozóny pomôže upokojiť trhy, ktoré stále nie sú presvedčené, že dlhová kríza v eurozóne sa skončila a obávajú sa ďalšieho poklesu ratingov. Povedal to pre dnešné vydanie nemeckého týždenníka Focus šéf Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) Klaus Regling.
"Väčší objem financií by trhy upokojil. Či je to správne alebo nie, faktom je, že keď je známe, že k dispozícii je väčší objem peňazí, investori sa skôr upokoja," uviedol šéf dočasného eurovalu.
Ministri financií eurozóny by mali na schôdzke 30. a 31. marca v Kodani rozhodnúť o navýšení úverovej kapacity trvalého záchranného fondu nad súčasnú úroveň 500 miliárd eur. Podľa týždenníka Der Spiegel nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá dlhodobo tento krok odmietala, nakoniec tlakom európskych krajín a Medzinárodného menového fondu (MMF) na zvýšenie kapacity eurovalu ustúpila.
Rovnaký názor ako viaceré štáty eurozóny a MMF prezentoval vo februári aj generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. Šéf OECD na zasadnutí ministrov financií a šéfov centrálnych bánk krajín G20 v Mexiku uviedol, že "čím silnejší ochranný val bude, tým menej hrozí, že krajiny ho budú musieť využívať".
Regling sa zároveň snažil upokojiť nemecké obyvateľstvo, ktoré s navýšením eurovalu nesúhlasí. "Názor, že peniaze vložené do fondu už nikdy neuvidia, je nesprávny. Sú to úvery, ktoré treba splatiť," povedal Regling. Zároveň dodal, že Nemecko v skutočnosti z dlhovej krízy profitovalo, keďže výnosy jeho dlhopisov klesli.

Súvisiace články

Aktuálne správy