Grécko chce spustiť predaj stávkovej firmy OPAP do mája

Atény 25. marca (TASR) – Grécko plánuje do mája spustiť privatizáciu stávkovej spoločnosti OPAP a krátko na to oznámiť tender aj na predaj podielu v rafinérii Hellenic Petroleum. Cieľom je urýchliť dlhodobo odkladaný privatizačný plán, ktorý by mal pomôcť znížiť dlh krajiny. Uviedol to tento týždeň pre agentúru Reuters šéf gréckej privatizačnej agentúry Kostas Mitropulos.
Predaj podielov v tretej (OPAP) a štvrtej (Hellenic Petroleum) najväčšej gréckej firme z pohľadu trhovej hodnoty je považovaný za dôležitý krok pre Grécko. To má už dlhší čas problémy s plnením podmienok stanovených Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) v rámci úverovej pomoci.
V rozhovore pre Reuters Mitropulos povedal, že tender na predaj 29-% štátneho podielu v OPAP by mal byť vyhlásený ešte pred parlamentnými voľbami a celý proces by mal byť dokončený do konca roka. Privatizácia spoločnosti OPAP, ktorej trhová hodnota dosahuje 2,3 miliardy eur, sa pôvodne plánovala ešte v minulom roku, no pre pokles ceny akcií ju Grécko odložilo na rok 2012.
Čo sa týka 35,5-% podielu v Hellenic Petroleum, vláda plánuje tender oznámiť v priebehu mája. Trhová hodnota podielu sa odhaduje 580 miliónov eur.
Minulý rok získalo Grécko z predaja štátneho majetku len 1,6 miliardy eur. Podľa Mitropulosa sa Atény dohodli s EÚ a MMF, že tento rok by z privatizácie mohli získať okolo 3 miliárd eur. Atény pôvodne plánovali získať z privatizácie do roku 2015 až okolo 50 miliárd eur, no neskôr tento ambiciózny cieľ skresali na 19 miliárd eur, keďže spustenie celého programu bolo príliš pomalé.

Súvisiace články

Aktuálne správy