Pokles stavebnej produkcie sa môže ešte prehĺbiť

Stabilizáciu alebo mierne oživenie v stavebnom sektore, ale ešte nie väčší rast výkonov, očakávajú zástupcovia stavebných firiem najskôr v budúcom roku.

Stavbári predpokladajú, že doterajší prepad v odvetví bude pokračovať aj v tomto roku. V porovnaní s vlaňajškom, keď stavebná produkcia klesla o 1,8 %, by sa mal pokles výkonov podľa očakávaní ešte viac prehĺbiť až k hranici 7 %. Pesimistické vyhliadky vybranej stovky stavebných spoločností, pôsobiacich na Slovensku, potvrdil aj nedávny prieskum spoločnosti CEEC Research v spolupráci s poradenskou firmou KPMG. Produkcia stavebníctva klesla v posledných troch rokoch v súhrne takmer o 18 %. Návrat k stabilizácii alebo miernemu oživeniu očakávajú stavebné firmy najskôr v budúcom roku.

„Slovenské stavebníctvo ešte nemá najhoršie za sebou. Očakávam ďalší pokles stavebnej výroby a pokračovanie ostrého konkurenčného boja. Postupný rast očakávam až v rokoch 2013 a 2014,“ predpokladá podľa výsledkov spomínanej ankety obchodný riaditeľ spoločnosti Metrostav SK, a.s. Miroslav Lapunik. „Nedá sa jednoznačne určiť, či slovenské stavebníctvo má to najhoršie za sebou. Hoci na Slovensku boli vysúťažené veľké tendre v oblasti dopravných stavieb, ceny sú veľmi napäté z hľadiska nepredvídateľnej inflácie a ďalšieho vývoja,“ myslí si generálny riaditeľ firmy Strabag Vlastislav Šlajs.

Zlepšenie v tomto roku nepredpokladá ani generálny riaditeľ firmy Chemkostav HSV Humenné a.s. Milan Mňahončák. Vývoj si netrúfol odhadnúť ani v budúcom roku. „Pokles sektora očakáva väčšina veľkých spoločností, ten by ale mal byť skôr mierny. Vážený priemer celého segmentu ukazuje na opatrné zlepšenie v očakávaniach riaditeľov, a to pokles stavebníctva v roku 2012 o 3,2 percenta,“ uviedol Mňahončák. Stredné a malé stavebné firmy sú podľa neho stále zreteľne pesimistickejšie, pretože predpokladajú prepad výkonov v tomto roku o 7,5 %.

„Vplyvom citeľného nárastu objemu stavebných prác na projektoch infraštruktúry, ale aj očakávaného mierneho rastu v sektore pozemných stavieb bude rásť využitie stavebných kapacít firiem a živnostníkov,“ predpokladá generálny riaditeľ Doprastavu, a.s. Dušan Šamudovský. Firmy však podľa neho budú hlavne na infraštruktúrnych projektoch pracovať za také ceny a pod takými zmluvnými rizikami, ktoré spôsobia veľké problémy nielen veľkým firmám, ale aj ich subdodávateľom. „Miera, v akej sa tieto riziká budú postupne materializovať, významne ovplyvní veľkú časť slovenského stavebníctva,“ dodal. Objem prác by sa mal určite zvýšiť, ale bez zodpovedajúceho finančného vyjadrenia.

Riaditelia spoločností z pozemného staviteľstva očakávajú v tomto roku pokles produkcie v priemere o 7,8 % a v inžinierskom staviteľstve o 5,1 %. „Hospodárska situácia v Európe i vo svete naďalej nepripomína významne prelomovú zmenu k lepšiemu. Je málo pravdepodobné, že by sme si mohli spokojne vydýchnuť a byť z najhoršieho vonku,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti ZIPP Bratislava spol. s r.o. Juraj Hirner.

„Pretrvávajúcim stavom na trhu zo strany dodávateľov je stále neistota,“ pridal názor výkonný riaditeľ firmy Harsco Infrastructure Slovensko s.r.o. Patrik Szetey. K prirodzenému očakávaniu rastu dopytu po zimnom období podľa neho pribudla neistota súvisiaca so zmenou vlády a pokračovaním, alebo prípadne novými dotáciami, ktoré by mohli podporiť stavebnú produkciu. „Požiadavky NBS na vyššiu likviditu bánk, ako aj pokles cien a dopytu po bývaní tiež neveští nič dobré,“ dodal. Za pozitívum, aj keď malé, považuje miernejší pokles cien v minulom roku, a to najmä pri zle riešených a nepredaných novostavbách.

Súvisiace články

Aktuálne správy