M. Monti sa obáva novej krízy v dôsledku problémov v Španielsku

Cernobbio 25. marca (TASR) – Taliansky premiér Mario Monti vyjadril obavy o stav španielskych verejných financií a dodal, že stačí málo, aby dlhová kríza opätovne nastúpila a rozšírila sa aj do Talianska.
Na konferencii v meste Cernobbio, kde v sobotu (24.3.) diskutoval o talianskej reforme pracovného trhu, Monti ocenil úsilie Španielska o zreformovanie tamojšieho trhu práce, no dodal, že v oblasti kontroly rozpočtového deficitu Madrid poľavil.
Španielsko minulý mesiac šokovalo trhy, keď oznámilo, že deficit verejných financií za rok 2011 je výrazne horší než sa očakávalo. Zatiaľ čo pôvodne mal Madrid dosiahnuť rozpočtový deficit za minulý rok na úrovni 6 % hrubého domáceho produktu (HDP), vláda vo februári informovala, že deficit dosiahol až 8,5 % HDP. Konečné údaje by mal v apríli zverejniť štatistický úrad. Navyše, krátko po týchto informáciách, vláda stanovila miernejší cieľ aj pre tento rok.
„Španielsko nepochybne urobilo dôležité reformy v oblasti pracovného trhu, no rovnakú pozornosť už nevenovalo verejným financiám,“ povedal Monti. Ako dodal, to vyvoláva obavy aj v Taliansku, pretože v dôsledku tejto situácie začali znovu rásť výnosy jeho štátnych dlhopisov a stačí málo, aby sa opätovne vytvorili podmienky na vznik novej krízy a jej rozšírenia do Talianska. Ak by sa tak stalo, podľa Montiho by to mohlo vymazať všetok pokrok, ktorý Taliansko doteraz urobilo a krajina by sa vrátila späť do situácie spred niekoľkých mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy