Portugalsko zažíva jednu z najväčších emigračných vĺn v histórii

Lisabon 24. marca (TASR) – Finančnou krízou sužované Portugalsko zažíva jednu z najväčších emigračných vĺn vo svojej histórii. Podľa denníka Diario de Noticias opustilo krajinu za ostatných päť rokov už pol milióna ľudí. Pri počte obyvateľov okolo 10,5 milióna to znamená, že do zahraničia odišiel každý 21. obyvateľ Portugalska. Z toho v minulom roku odišlo za prácou približne 150.000 ľudí.
Krajina nezaznamenala takúto vlnu emigrácie od prelomu 60. a 70. rokov minulého storočia, keď Portugalci odchádzali za prácou do Francúzska a Nemecka. Tentoraz smerujú najmä do bývalých portugalských kolónií, Angoly a Brazílie. Z európskych krajín je to najmä Británia. V mnohých prípadoch však podľa médií nenájdu to, čo hľadali a často končia v takmer otrockých podmienkach.
Očakáva sa, že portugalská ekonomika klesne tento rok o 3,3 %, zatiaľ čo nezamestnanosť dosiahla už 14 % a pokračuje v raste. Kritici ekonomickej politiky súčasnej vlády poukazujú na to, že kabinet úspornými opatreniami na zníženie rozpočtového deficitu recesiu ešte prehlbuje. Vláda však musí stlačiť rozpočtový deficit tento rok na 4,5 % hrubého domáceho produktu, nakoľko je to podmienka Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, od ktorých Lisabon získal minulý rok záchranný úver za 78 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy