Najčastejšími chybami pri daňových priznaniach sú chýbajúce identifikátory

Bratislava 24. marca (TASR) – Medzi najčastejšie chyby, ktoré robia daňové subjekty pri vypĺňaní daňového priznania k dani z príjmu, je neuvedenie daňového identifikačného čísla (DIČ), respektíve rodného čísla pri fyzických osobách. Tieto identifikátory treba totiž vpísať do všetkých listov tlačiva.
Často sa zabúda aj na označenie, o aký typ daňového priznania ide – o riadne, opravné alebo dodatočné daňové priznanie. Ak je priznanie opravné, musí byť podané do riadnej lehoty pre podanie daňového priznania. Na pôvodné priznanie sa tak vôbec neprihliada. Dodatočné daňové priznanie je také, ktoré je podané už po riadnom termíne, pričom z neho vzniká aj sankcia.
Daňové subjekty zabúdajú tiež pripojiť k priznaniu všetky potrebné prílohy a zabúdajú sa podpísať. Pri chýbajúcom podpise vyzve správca dane subjekt na odstránenie nedostatkov v určitej lehote. V prípade, že subjekt napraví chybu v tomto termíne, na daňové priznanie sa prihliada ako na správne podané.
V prípade, že subjekty sa rozhodnú poukázať percentuálny podiel zaplatenej dane na verejnoprospešné účely, je potrebné podpísať oddiel Vyhlásenia. Na tento úkon subjekty často zabúdajú, hoci je nevyhnutný.
Problémom pri spracúvaní daňových priznaní býva aj to, že tlačivo je vyplnené nečitateľne. Teda nie je dodržaná predpísaná forma písma a dokument tak nie je čitateľný pre skenovacie zariadenie. Stáva sa aj, že daňové priznanie je podané na neštandardnom tlačive, čo opäť komplikuje skenovací proces.

Súvisiace články

Aktuálne správy