K daňovému priznaniu treba doložiť doklady o všetkých príjmoch

Bratislava 24. marca (TASR) – Daňové priznania k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2011 majú predpísané prílohy, ktoré sú ich povinnou súčasťou. K daňovému priznaniu typu A musia daňovníci priložiť všetky kópie dokladov, ktoré preukazujú výšku príjmov zo závislej činnosti.
Ak si daňovník v tomto type daňového priznania uplatňuje daňový bonus, tak je podľa Finančného riaditeľstva (FR) SR povinný preukázať napríklad rodný list dieťaťa, potvrdenie školy o jeho štúdiu alebo potvrdenie územného úradu o poberaní prídavku na vyživované dieťa.
K priznaniu typu A sa takisto povinne predkladá kópia ročného zúčtovania preddavkov na daň na rok 2011, ak bolo vykonané. Obsahovať musí aj údaj o vyrovnaní daňového preplatku, nedoplatku alebo daňového bonusu.
Pri daňovom priznaní typu B platia tie isté prílohy, pričom navyše daňovník predkladá aj kópiu zmluvy o združení. To však len v prípade, že bol podľa Občianskeho zákonníka členom určitého združenia.
Ak je daňovník účtovnou jednotkou účtujúcou v jednoduchom účtovníctve, musí predložiť výkaz o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch. V prípade, že účtuje v podvojnom účtovníctve, priloží k daňovému priznaniu aj súvahu, výkaz ziskov a strát a poznámky. Bez účtovných výkazov podáva priznanie daňovník, ktorý uplatňoval výdavky percentom z príjmov, alebo viedol daňovú evidenciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy