Vývoz iránskej ropy zaznamenal v marci prvý výrazný pokles

Londýn 24. marca (TASR) – Vývoz iránskej ropy zaznamenal v marci prudký pokles po tom, ako viacerí odberatelia znížili alebo úplne zastavili dovoz v reakcii na sankcie západných krajín voči Iránu pre jeho jadrový program.
Väčšina európskych firiem, medzi nimi francúzska firma Total, dovoz už zastavili, Royal Dutch Shell ho postupne znižuje. Postupne sa pridávajú aj ďalšie firmy. Dnes malajzijské médiá informovali, že malajzijská spoločnosť Petronas plánuje zastaviť dovoz z Iránu v apríli.
Podľa najnovších odhadov poradenskej spoločnosti v oblasti energetického priemyslu Petrologistics klesol vývoz ropy z Iránu v tomto mesiaci o približne 300.000 barelov denne (1 barel = 159 litrov), čo znamená zhruba o 14 %. Marcový vývoj predstavuje prvý výraznejší pokles dodávok iránskej ropy na svetové trhy od januárového oznámenia sankcií zo strany Európskej únie, na základe ktorých európske firmy od júla už ropu z Iránu nesmú dovážať.
Podľa Petrologistics, firmy sídliacej vo Švajčiarsku, by export iránskej ropy mal v marci dosiahnuť zhruba 1,9 milióna barelov denne. Na porovnanie, vo februári vyvážal Irán okolo 2,2 milióna barelov ropy/deň.
Obmedzovanie nákupu iránskej ropy však prispieva k rastu cien, čo zasa Teheránu pomáha čiastočne kompenzovať straty spôsobené obmedzovaním jej nákupu. Situáciu sa snaží riešiť Saudská Arábia, ktorá zvyšuje dodávky na svetové trhy, aby stlačila ceny ropy na prijateľnejšiu úroveň. Tento týždeň Saudská Arábia oznámila, že zvyšuje export do USA a navyše, otvorila aj niektoré staršie ropné ložiská, čo jej pomôže zvýšiť produkciu.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy