ECB odmieta reštrukturalizáciu portugalského dlhu

Sevilla 23. marca (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) vylučuje odpísanie časti portugalského dlhu, ktorý vlastnia súkromní investori, uviedol člen Výkonnej rady ECB José Manuel González-Páramo. "Od začiatku bolo jasné, že zapojenie súkromných investorov do záchrany Grécka bolo výnimkou," uviedol González-Páramo.
V posledných týždňoch niektorí analytici požadujú odpísanie časti portugalského dlhu po vzore Grécka. Portugalsko tiež bojuje s vysokým dlhom a hospodárskou krízou. Podľa Gonzáleza-Párama úsporné opatrenia a reformná politika portugalskej vlády fungujú, takže reštrukturalizácia nie je potrebná.
Fiškálny pakt, na ktorom sa prednedávnom dohodla eurozóna, zlepšil podmienky financovania členských štátov. Táto dohoda je rovnako dôležitá ako masívna injekcia likvidity zo strany ECB prostredníctvom dvoch 3-ročných tendrov, myslí si González-Páramo. Upozornil na štúdiu, podľa ktorej by nezamestnanosť v eurozóne bola o 0,6 % vyššia bez tejto injekcie likvidity a priemyselná produkcia nižšia o 2 %.
Informoval o tom portál wallstreetjournal.de

Súvisiace články

Aktuálne správy