Ceny ropy opäť rastú, americká WTI sa predáva po 105,72 USD/barel

Singapur 23. marca (TASR) – Ceny ropy mierne vzrástli. Americká WTI sa obchoduje výrazne nad úrovňou 105 USD (79,74 eura) za barel a ropa Brent nad 123 USD za barel.
Strach z výpadku dodávok prevážil nad obavami zo slabého rastu ázijskej a európskej ekonomiky, ktoré spôsobili prudké zlacnenie čierneho zlata vo štvrtok (22. 3.). Strach z prípadnej straty dodávok z Iránu pre sprísnenie západných sankcií a správa Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), že neplánuje uvoľniť časť zo svojich strategických rezerv, aktuálne podporujú ropné trhy. Spor okolo iránskeho jadrového programu bude podľa manažéra firmy Mitsubishi Corp Tonyho Nunana trvať ešte dlho, čo podporí ceny ropy.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes ráno o 7.48 h SEČ predával po 105,72 USD. To je o 37 centov viac ako vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka oslabil o 1,92 USD a uzavrel na 105,35 USD za barel. Májový kontrakt na ropu Brent zdražel o 22 centov na 123,36 USD/barel.
Vo štvrtok zverejnené makroekonomické údaje z Číny, Nemecka a Francúzska sklamali očakávania a naznačili, že hospodársky rast v Ázii a Európe bude zrejme slabší, než sa očakávalo. Naopak, počet nových žiadostí o podporu v USA klesol na 4-ročné minimum, čo podporuje nedávne údaje, signalizujúce, že situácia v najväčšej svetovej ekonomike sa zlepšuje.
Cena americkej ropy sa v marci pohybuje v pásme 105 až 110 USD za barel. Na porovnanie, ešte v októbri 2011 sa americká WTI obchodovala po 75 USD za barel. Hlavnou príčinou zvýšenia cien čierneho zlata sú obavy, že prípadný útok Izraelu alebo USA na iránske jadrové zariadenia by mohol spôsobiť nedostatok ponuky ropy na trhu.
Obavy investorov sa snaží upokojiť Saudská Arábia, ktorá tento týždeň vyhlásila, že je pripravená v prípade potreby urýchlene zvýšiť produkciu až o 25 %. Niektorí analytici očakávajú, že rastúci dopyt zo strany rozvíjajúcich sa krajín a obmedzená ponuka na trhu zabránia poklesu cien, a to aj napriek spomaleniu rastu globálnej ekonomiky.
Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy