Výnosy 10-ročných španielskych dlhopisov sú opäť nad úrovňou 5,5 %

Londýn 22. marca (TASR) – Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov španielskej vlády dnes vyskočili nad úroveň 5,5 % po prvý raz za dva mesiace. Investori sa totiž obávajú výšky španielskeho deficitu a slabých rastových vyhliadok ekonomiky krajiny aj eurozóny.
Vzrástli aj výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov, ktoré sa dostali nad 5 %. Trhy sa totiž sústredia na možnosť hlbokej recesie v Taliansku aj Španielsku. Vývoj v týchto krajinách je kľúčový preto, či dlhová kríza eurozóny opäť prepukne.
Dnes ráno výnosy 10-ročných španielskych dlhopisov vzrástli o 14 bázických bodov na 5,53 % a talianskych o 11 bodov na 5,08 %.
Aj napriek proklamáciám politikov o konci dlhovej krízy eurozóny vďaka opatreniam Európskej centrálnej banky (ECB), investori sa obávajú, že slabý rast talianskej a španielskej ekonomiky sa môže ukázať ako Achillova päta tohto potvrdenia. Zníženie indexu nákupných manažérov signalizuje pokles aktivity výrobného sektora aj sektora služieb eurozóny v marci, čo oslabuje rastové vyhliadky európskej ekonomiky.
"Španielsko aj Taliansko ukazujú znížené úrovne aktivity, čo signalizuje kontrakciu v strednodobom horizonte," tvrdia analytici Newedge Strategy.
Investori sa tento rok viac sústreďujú na Španielsko ako Taliansko, keďže Madrid vlani nesplnil fiškálne ciele a nesplní ich ani tento rok. Trhy sa obávajú, že Španielsko, zápasiace s obrovskou nezamestnanosťou, bude ďalšou krajinou, ktorá bude potrebovať finančnú pomoc.
Španielsko podľa hlavného ekonóma Citigroup Willema Buitera nikdy nebolo tak blízko platobnej neschopnosti ako teraz. Dodal, že Grécko, Írsko a Portugalsko budú zrejme potrebovať ďalšiu finančnú pomoc.
"Španielsko je kľúčová krajina, o ktorú mám najväčšie obavy," uviedol Buiter v stredu (21. 3.) v rozhovore pre agentúru Bloomberg. Podľa Buitera v súčasnosti existuje väčšie riziko reštrukturalizácie španielskeho dlhu než kedykoľvek predtým.
Informovali o tom Financial Times a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy