Podiel tuzemského základného imania v bankách sa vlani znížil

Výraznejší medziročný pokles tuzemského základného imania nastal v Poštovej banke a v Dexia banke.

Podiel tuzemského základného imania na celkovom upísanom základnom imaní bánk sa ku koncu vlaňajška medziročne znížil. Kým koncom roka 2010 predstavoval 9,35 %, na konci minulého roka to bolo 7,57 %. Ako ďalej informovala centrálna banka, podiel zahraničného základného imania sa tak navýšil na viac ako 92 %, pričom objem vzrástol o 454,3 mil. eur, resp. o 24,8 %.

Výraznejší medziročný pokles tuzemského základného imania nastal v Poštovej banke a v Dexia banke (pozn. red. – v súčasnosti už Prima banke). Do Poštovej banky totiž vstúpil strategický partner skupiny Istrokapital, a to česká skupina J&T. Zníženie tuzemského kapitálu v Dexia banke prišlo po tom, čo finančná skupina Penta odkúpila okrem majoritného podielu od francúzsko-belgickej skupiny Dexia aj časť podielov od slovenských mestských častí.

Ako ďalej uvádza národná banka, z 31 úverových inštitúcií malo ku koncu vlaňajška v štruktúre upísaného základného imania aj tuzemské základné imanie desať subjektov, z ktorých ČSOB stavebná sporiteľňa a Slovenská záručná a rozvojová banka pôsobili so 100-percentným podielom slovenského kapitálu. Záručnú banku totiž vlastní štát a ČSOB stavebná sporiteľňa je dcérskou firmou Československej obchodnej banky SR, pričom tá patrí pod belgickú skupinu KBC.

Najväčší podiel na raste zahraničného základného imania mal podľa Národnej banky Slovenska kapitál z Belgicka, Cypru a Českej republiky. V Dexia banke získal majoritný podiel cyperský kapitál (pozn. red. – finančná skupina Penta). Na zvýšenie podielu Českej republiky vplýval najmä nárast finančných zdrojov poskytnutých Komerční banke, pobočke zahraničnej banky. A belgický podiel sa zvýšil, pretože belgická KBC Bank zvýšila základné imanie v Československej obchodnej banke SR.

Podiel Belgicka na zahraničnom základnom imaní tak medziročne vzrástol o 1,7 percentuálneho bodu. Podiel Českej republiky na celkovom zahraničnom základnom imaní bánk sa zvýšil o 4,9 bodu. Najväčší prírastok upísaného zahraničného imania zaznamenal Cyprus. Objem zahraničného kapitálu z tejto krajiny vzrástol takmer trojnásobne, čo sa prejavilo aj na náraste jeho podielu na celkovom zahraničnom základnom imaní bánk o 7,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy