Podľa šéfa ECB má eurozóna to najhoršie z dlhovej krízy za sebou

Berlín 22. marca (TASR) – Eurozóna má to najhoršie z dlhovej krízy za sebou, riziká však pretrvávajú aj naďalej. Povedal to v rozhovore pre nemecký denník Bild prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Zároveň dodal, že v prípade zvýšenia inflačných rizík bude ECB konať.
"Situáciu sa podarilo stabilizovať," uviedol Draghi s tým, že kľúčové ukazovatele v eurozóne, ako sú inflácia, bežný účet platobnej bilancie a najmä rozpočtový deficit, sú lepšie než napríklad v Spojených štátoch.
Šéf ECB v rozhovore ocenil Nemecko ako "ukážkovú krajinu" v oblasti udržania cenovej stability, no snažil sa upokojiť nemeckých finančníkov, ktorým sa nedávne kroky ECB na podporu finančných trhov nepozdávajú.
Dodal, že kroky ECB na podporu bánk v eurozóne, v rámci ktorých im centrálna banka poskytla viac než 1 miliardu eur v podobe lacných úverov, neznamenajú riziko rastu inflácie. V každom prípade, ak by sa objavili akékoľvek problémy, čo sa týka inflačného výhľadu, banka zasiahne. "Ak by sa inflačný výhľad zhoršil, okamžite prijmeme potrebné kroky," povedal Draghi.
Informovali o tom agentúra Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy