Ekonomická aktivita v eurozóne v marci nečakane klesla

Londýn 22. marca (TASR) – Ekonomika eurozóny zaznamenala v marci nečakaný obrat k horšiemu, keď sa ukázalo, že aktivita výrobného sektora v kľúčových krajinách ako Nemecko a Francúzsko prudko klesla. Jej prepad bol omnoho vyšší, než očakávali v prieskumoch aj najväčší pesimisti.
Indexy nákupných manažérov, ktoré poukazujú na to, ako sa darilo tisíckam firiem v priebehu mesiaca, zaznamenali pokles a prakticky zmarili predchádzajúce nádeje, že ekonomika eurozóny by sa mohla vyhnúť novej recesii.
Index nákupných manažérov (PMI) výrobného sektora v eurozóne, ktorý vypracovala agentúra Markit, klesol v marci na 47,7 bodu zo 49 bodov vo februári, pričom analytici očakávali jeho posilnenie na 49,5 bodu. To by síce ešte stále znamenalo pokles aktivity výrobného sektora v eurozóne, keďže hranicu deliacu rast od poklesu tvorí úroveň 50 bodov, no ekonomická situácia by bola podstatne priaznivejšia.
Kompozitný index PMI, ktorý zahŕňa sektor služieb aj výroby v eurozóne, klesol v tomto mesiaci na 48,7 bodu zo 49,3 bodu vo februári.
"Pri takýchto výsledkoch sa vyhliadky na tento rok neukazujú príliš optimistické," povedal hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson. Ako dodal, vzhľadom na nepriaznivé údaje z Nemecka a Francúzska, ktoré boli horšie, než predpokladali najväčší pesimisti, prakticky nemá v najbližších mesiacoch kto eurozónu potiahnuť. Najmä v situácii, keď mnohé z menších štátov sa už do recesie prepadli.
Index nákupných manažérov výrobného sektora v Nemecku klesol v marci z februárovej hodnoty 50,2 na 48,1 bodu. Analytici pritom počítali s rastom na 51 bodov. Podobne dopadlo aj Francúzsko, kde index v oblasti výroby poklesol z 50 bodov na 47,6 bodu. Aj tu ekonómovia počítali s miernym zlepšením.
Podľa Williamsona najnovšie údaje poukazujú zhruba na 0,1-% pokles ekonomiky eurozóny v 1. štvrťroku 2012. Po poklese vo 4. kvartáli 2011 o 0,3 % to znamená, že ekonomika eurozóny je späť v recesii.

Súvisiace články

Aktuálne správy