Bratislava bude mať cez leto pravidelné spojenie s 24 mestami

Počas letného letového poriadku, ktorý začína platiť 25. marca, začnú na bratislavskom letisku fungovať nové pravidelné linky do Osla, Kodane a Benátok.

Bratislava bude mať počas letného letového poriadku, ktorý začína 25. marca a potrvá do 27. októbra, pravidelné spojenia s 24 mestami v dvanástich krajinách. Pravidelné linky bude v tomto období zabezpečovať šesť leteckých prepravcov Ryanair, Danube Wings, UTair Aviation, El Al, Travel Service a Norwegian Air Shuttle. Ako agentúru SITA vo štvrtok ďalej informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Dana Madunická, spomínané letecké spoločnosti budú prevádzkovať spolu 86 letov týždenne.

„Novinkou oproti minulému roku sú Benátky, Bristol, Oslo a Kodaň. V ponuke ostávajú aj obľúbené letné ciele Alghero, Malaga či Palma de Mallorca,“ uviedla Madunická. Vzhľadom na expanziu írskej spoločnosti Ryanair v strednej Európe a jeho charakter pružného nízkonákladového dopravcu nie je podľa nej vylúčené, že ďalšie atraktívne destinácie pribudnú i neskôr počas leta. „Ponuku letov z Bratislavy v letnej sezóne zatraktívni aj niekoľko desiatok charterových destinácií, horúcou tohtoročnou novinkou je Dubaj,“ dodala.

Nový prepravca na bratislavskom letisku, nórska nízkonákladová spoločnosť Norwegian Air Shuttle bude lietať z Bratislavy do Osla od 28. marca a do Kodane od 3. mája dvakrát týždenne. Jediný domáci dopravca na najväčšom slovenskom letisku Danube Wings zas začne 6. apríla prevádzkovať lety do Benátok trikrát v týždni.

Ryanair, ktorý je najväčším prepravcom na letisku v Bratislave, bude cez leto lietať do 16 miest v šiestich štátoch. V pláne má 58 letov týždenne oboma smermi. S týmto prepravcom možno z Bratislavy priamo letieť do destinácií Brusel/Charleroi, Paríž/Beauvais, Dublin, Barcelona/Gerona, Gran Canaria, Malaga, Palma de Mallorca, Alghero, Miláno/Bergamo, Rím/Ciampino, Birmingham, Bristol, Edinburgh, Liverpool, Londýn/Luton a Londýn/Stansted.

Do väčšiny týchto destinácií bude Ryanair lietať dva- až štyrikrát týždenne, len do Londýna/Lutonu päťkrát, Dublinu šesť a Londýna/Standsted 11-krát do týždňa. Do dvanástich miest Ryanair lietal aj počas končiacej zimnej sezóny, v lete pridáva lety do Barcelony, Malagy, Palma de Mallorca a Alghera. Linku do Las Palmas na ostrove Gran Canaria však prestane prevádzkovať začiatkom mája.

Danube Wings popri novej linke do Benátok začne od 16. júna prevážať cestujúcich z Bratislavy aj do chorvátskych letovísk Split a Zadar. Bude tam lietať raz týždenne, len v auguste do Splitu dvakrát. Domáci prepravca na tradičnej trase Bratislava – Košice zabezpečí desať spojení týždenne. Ruský UTair Aviation bude spájať Bratislavu s moskovským letiskom Vnukovo naďalej každý deň. Do Tel Avivu bude popri izraelskej spoločnosti El Al lietať aj český Travel Service, spolu dva razy týždenne.

Počas zimného letového poriadku, platného od 30. októbra 2011 do 24. marca tohto roka, na letisku v Bratislave funguje 15 pravidelných liniek do deviatich krajín. Bratislavské letisko vybavilo v minulom roku 1,58 mil. cestujúcich, čo bolo medziročne o 5 % alebo o 80,6 tis. pasažierov menej. Z toho Ryanair prepravil vyše 1 mil. osôb, čo bolo medziročne o 8 % alebo o 87,8 tis. pasažierov menej. Pravidelná preprava na letisku zaznamenala pokles o 9 % na 1,12 mil. pasažierov a nepravidelná charterová preprava so 457,7 tis. cestujúcimi vzrástla o 7 %. Počet pohybov lietadiel v uplynulom roku na letisku klesol o 7 % na 25 358, čo je medziročne o 1 862 príletov a odletov menej. Nákladná preprava dosiahla 20,5 tis. ton, čo bolo viac o 16 % a 2,8 tis. ton. Preprava pošty sa prepadla o 30 % a 17,7 tony na 42 ton.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História najväčšieho medzinárodného letiska na Slovensku siaha do roku 1946. Najväčší počet cestujúcich vybavovalo v rokoch 2004 až 2006. Letisková spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 50,30 % akcií a ministerstvo dopravy 49,70 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy