Komisia žaluje Maďarsko pre spornú telekomunikačnú daň

vyšlo aj v ZAH

BRUSEL 22. marca (SITA/Reuters/MTI) – Európska komisia (EK) vo štvrtok odovzdá Súdnemu dvoru Európskej únie (SDEÚ) prípad spornej dane, ktorú maďarská vláda uvalila na poskytovateľov telekomunikačných služieb. Vyplýva to z bližšie nešpecifikovaných dokumentov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra Reuters. Najnovší krok je súčasťou konania Bruselu proti Maďarsku pre údajné porušenie noriem EÚ a nasleduje po tom, ako maďarská vláda nereagovala ani na opakovanú výzvu, aby spornú legislatívu zmenila. V prípade, že SDEÚ potvrdí zistenia EK, bude Maďarsku za takýto prístup hroziť vysoká pokuta.

Osobitnú daň zo ziskov telekomunikačných podnikov zaviedla maďarská vláda v roku 2010 ako dočasné opatrenie v snahe znížiť deficit verejných financií. Zvýšené daňové zaťaženie musí znášať aj maloobchodný, energetický a finančný sektor. Brusel však upozorňuje, že podľa pravidiel EÚ musí byť osobitné zdaňovanie telekomunikačných služieb priamo spojené s pokrývaním nákladov na reguláciu sektora. K podobnej politike ako Maďari sa uchýlili aj vlády vo Francúzsku a v Španielsku, ktorých prípadmi sa takisto zaoberá SDEÚ ako najvyšší súdny orgán dvadsaťsedmičky.

Európska komisia momentálne vedie konanie proti Maďarsku pre viaceré sporné zákony, ktoré sa týkajú nezávislosti centrálnej banky, fungovania úradu pre ochranu osobných údajov a odchodu sudcov do dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy