Podľa šéfa OECD eurozóna potrebuje záchranný fond aspoň za 1 bil. eur

Zürich 22. marca (TASR) – Eurozóna bude potrebovať záchranný fond v hodnote "minimálne 1 bilión eur", aby zastavila šírenie dlhovej krízy aj do Španielska a ďalších krajín. Uviedol to v rozhovore pre dnešné vydanie švajčiarskeho denníka Handelszeitung generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Ángel Gurría. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa neho by eurozóna nemala otáľať s vytvorením adekvátneho záchranného fondu. Finančné trhy sú totiž schopné využiť akékoľvek náznaky slabosti, pričom varoval, že Španielsko a Portugalsko by sa mohli stať ďalšími obeťami krízy. "Nebezpečenstvo pre krajiny eurozóny ešte nepominulo," povedal Gurría.
"Je nevyhnutné vytvoriť matku všetkých ochranných valov," povedal pre denník, čím zopakoval svoje slová z februárového zasadnutia ministrov financií a šéfov centrálnych bánk krajín G20 v Mexiku. Aj vtedy vyzval na vytvorenie "matky všetkých ochranných valov" s tým, že čím silnejší ochranný val bude, tým menej hrozí, že krajiny ho budú musieť využívať.

Súvisiace články

Aktuálne správy