Japonsko dosiahlo po štyroch mesiacoch opäť obchodný prebytok

Tokio 22. marca (TASR) – Japonsko zaznamenalo vo februári po štyroch mesiacoch prvý obchodný prebytok. Dopomohol mu k tomu najmä zvýšený export automobilov a elektroniky do Spojených štátov.
Japonské ministerstvo financií dnes informovalo, že export minulý mesiac oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka klesol o 2,7 % na 5,44 bilióna jenov (48,96 miliardy eur). Dovoz vzrástol o 9,2 % na približne 5,41 bilióna jenov, čo viedlo k obchodnému prebytku v hodnote 32,9 miliardy jenov. Medziročne to znamená pokles prebytku o 95 %, no v porovnaní s januárom je to prudký obrat, keďže minulý mesiac zaznamenalo Japonsko rekordný obchodný deficit v objeme takmer 1,48 bilióna jenov. Výsledok je lepší aj oproti očakávaniam analytikov, ktorí pre február počítali s deficitom na úrovni 120 miliárd jenov.
V minulých rokoch dosahovalo Japonsko obrovský obchodný prebytok. Od októbra minulého roka však začal dovoz výrazne prekonávať objem vývozu, keďže krajina musela zvýšiť dovoz ropy a plynu, aby vykompenzovala výpadky jadrových elektrární po zemetrasení na severovýchode krajiny v marci 2011. Vývoz navyše utrpel aj v dôsledku silného jenu, ktorý prinútil mnohé japonské firmy presunúť časť výroby do zahraničia.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy