Daň pre bohatých Britov klesne na 45 % z 50 %

Londýn 21. marca (TASR) – Britská ekonomika sa vyhne recesii, jej rast v tomto roku však bude len mierny. Minister financií George Osborne pri predstavovaní rozpočtu na fiškálny rok 2012/13, ktorý sa začne 1. apríla uviedol, že vláda splní sľuby týkajúce sa znižovania obrovského rozpočtového deficitu. Cieľom je odstrániť štrukturálny deficit do fiškálneho roka 2016/17. Konzervatívno-liberálna koalícia však pôvodne plánovala dosiahnuť tento cieľ už v roku 2015.
Vládny úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (Office for Budget Responsibility, OBR) predpovedá, že rozpočtový deficit klesne zo 126 miliárd GBP (150,9 miliardy eur) vo fiškálnom roku 2011/12 na 21 miliárd GBP vo fiškálnom roku 2016/17. Celkovo britský verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) dosiahne vrchol 76,3 % HDP vo fiškálnom roku 2014/15, potom by mal začať klesať.
Osborne predstavil tiež rozsiahlu reformu daní, v rámci ktorej zníži daň pre najbohatších Britov rovnako ako daň pre firmy. Zároveň zvýši úroveň, od ktorej musia Briti platiť daň z príjmu. Zníženie hornej sadzby dane z príjmu najlepšie zarábajúcich by malo viac než vykompenzovať škrtanie daňových výnimiek a nová 7-% daň na drahé nehnuteľnosti.
Horná sadzba dane z príjmu klesne od budúceho roka z 50 % na 45 %. Podľa Osborna 50-% daň spôsobila obrovské deformácie a jej zvýšenie zo 40 % na 50 % prinieslo do štátneho rozpočtu približne len tretinu z toho, čo sa očakávalo. „Priniesla len časť z toho, koľko nám sľubovali.“ Dodal, že žiaden minister financií nemôže obhajovať daňovú sadzbu, ktorá má negatívny vplyv na ekonomiku. Podľa neho nové dane pre bohatých, ktoré obsahuje rozpočet, prinesú do štátnej pokladnice 500 miliónov GBP oproti 100 miliónom GBP, koľko bude stáť zníženie hornej sadzby dane z príjmu.
Firemná daň, ktorá sa už znížila z 28 % na 26 %, klesne od apríla na 24 %. Do roku 2014 bude mať Británia 22-% daň, ktorá bude podľa Osborna „dramaticky nižšia“ než v ostatných krajinách, ako je napríklad USA alebo Nemecko. Podľa Osborna má daň pritiahnuť do Británie investície a vytvoriť nové pracovné miesta.
Opatrenia proti daňovým únikom by mali do štátnej pokladnice priniesť v priebehu 5 rokov 1 miliardu GBP. Osborne tiež prisľúbil zavedenie poplatkov na rezidenčné nehnuteľnosti vlastnené firmami, čo má zabrániť tomu, aby Briti využívali firmy na to, aby sa vyhli plateniu dane z nehnuteľností.
Osborne tiež zaviedol 7-% daň pri predaji domov v hodnote vyše 2 miliónov GBP. Väčšina z týchto nehnuteľností je v Londýne, ktorý je druhým domovom mnohých svetových boháčov, vrátane niektorých ruských oligarchov.
Osborne okrem toho zvýšil hranicu, od ktorej sa platí daň z príjmu na 9205 GBP z 8105 GBP.
Informovali o tom Reuters, AP a Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy