Portugalsko získalo krátkodobé peniaze najlacnejšie od konca roka 2010

Lisabon 21. marca (TASR) – Trhy odmenili úsilie Portugalska o konsolidáciu verejných financií. Krajina si dnes dokázala požičať najlacnejšie od konca roka 2010. A to aj napriek tomu, že v prvých dvoch mesiacoch tohto roka sa rozpočtový deficit výrazne zvýšil kvôli prehlbujúcej sa recesii, ktorá obmedzuje daňové príjmy.
Lisabon dnes získal z predaja krátkodobých dlhopisov 1,99 miliardy eur, informovala portugalská agentúra pre správu dlhu IGCP. Krajina pôvodne plánovala na dnešných aukciách získať 1,5 až 2 miliardy eur. Z predaja 1-ročných pokladničných poukážok získalo Portugalsko 1,61 miliardy eur. Ich priemerný výnos klesol na 3,65 % zo 4,94 % na porovnateľnej aukcii konanej v polovici februára. Výnos 119-dňových poukážok sa znížil na 2,17 % z 3,85 %.
"To sú skutočne dobré správy pre krajinu. Úročenie výrazne kleslo, čo ukazuje, že rizikovosť Portugalska sa vníma ako podstatne nižšia," uviedol šéf investičnej divízie Banco Carregos Filipe Silva.
Výnosy pokladničných poukážok sú najnižšie od konca roka 2010, čo bolo ešte predtým, než krajina požiadala Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Výnosy referenčných 10-ročných portugalských dlhopisov dnes klesli na 12,7 % z 12,86 % v utorok (20. 3.), kedy padli takmer o 1 percentuálny bod. Stále sú však približne 6 percentuálnych bodov nad dlhopismi Írska, ktoré dostalo finančnú pomoc v roku 2010 a jeho ekonomika sa vrátila k miernemu rastu.
Rozpočtový schodok Portugalska za prvé dva mesiace vyskočil na 799 miliónov eur z 274 miliónov eur v rovnakom období vlani, kedy klesol o vyše 70 %, informovalo dnes portugalské ministerstvo financií. To signalizuje, že Lisabon môže mať problémy s plnením fiškálnych cieľov.
Niektorí ekonómovia predpokladajú, že Portugalsko bude musieť podobne ako Grécko prinajmenšom požiadať o ďalšiu finančnú pomoc. Niektorí prognózujú, že Lisabon sa nakoniec tiež nevyhne reštrukturalizácii dlhu. Hlavnou príčinou je pokles ekonomiky. Podľa vládnych prognóz HDP tento rok klesne o 3,3 % po 1,6-% znížení vlani.
"Myslíme si, že Portugalsko bude tento rok potrebovať dodatočnú pomoc a že smerujeme k druhému záchrannému balíku, ale tieto údaje o deficite určite nepovedú k žiadosti o ďalšiu pomoc," uviedol londýnsky ekonóm Citigroup Jürgen Michels. Údaje o schodku za prvé dva mesiace podľa neho ukazujú len to, že Lisabon bude mať zrejme problémy so znižovaním deficitu v najbližšom čase. "Myslím si však, že je ešte príliš skoro, aby sme povedali, že ciele sú ohrozené, keďže mesačné údaje sú volatilné."
Portugalsko dostalo vlani od EÚ a MMF záchranný balík vo výške 78 miliárd eur. V rámci jeho podmienok prisľúbilo zníženie deficitu vlani na 5,9 % HDP z 9,8 % v roku 2010. Tento rok by mal schodok klesnúť na 4,5 % HDP.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy