Fico je otvorený diskusii o zlúčení EFSF a ESM

Správa „EUROVAL: Fico je otvorený diskusii o zlúčení EFSF a ESM“ rozšírená o ďalšie informácie.

BRATISLAVA 21. marca (SITA, Reuters) – Nastávajúci slovenský premiér Robert Fico v rozhovore pre agentúru Reuters povedal, že je otvorený diskusiám o navýšení záchranných mechanizmov eurozóny prostredníctvom kombinácie dočasného Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) a trvalého Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM). Zároveň uviedol, že podľa neho je potrebné vynaložiť viac úsilia pred začatím akejkoľvek diskusie o spoločných dlhopisoch eurozóny.

Fico ďalej povedal, že Slovensko bude zodpovedným partnerom v eurozóne. Oficiálne rozhodnutie o navýšení EFSF a ESM ich zlúčením ešte nepadlo, ale nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že ministri financií budú o tom diskutovať na stretnutí 30 až 31. marca. Fico v súvislosti so záchrannými mechanizmami povedal, že je na expertoch, aby definovali a navrhli ako posilniť obranyschopnosť bloku voči budúcim rizikám.

Nastávajúci premiér potvrdil, že Slovensko ratifikuje rýchlejšiu aktiváciu ESM. „Môžem garantovať, že táto ratifikácia v slovenskom parlamente prejde bez problémov,“ povedal. ESM má vstúpiť do platnosti v polovici tohto roku, čo je o rok skôr, než sa pôvodne plánovalo. Fico ďalej pre agentúru Reuters uviedol, že jeho kabinet je pripravený uskutočniť mimoriadne opatrenia na to, aby krajina splnila tohtoročný cieľ pre rozpočtový deficit na úrovni 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento cieľ totiž ohrozuje pomalší ekonomický rast.

Fico tiež predstavil postoj Slovenska k spoločným dlhopisom eurozóny, ktoré podľa neho nie sú v súčasnosti vhodné. „Je dôležité, aby sme sa eurobondami zaoberali až po tom, ako budú fungovať určité mechanizmy,“ povedal. „Myslím si, že po ratifikácii európskeho fiškálneho kompaktu, ktorý prinesie väčšiu fiškálnu disciplínu, a po spustení ESM, začne byť téma spoločných dlhopisov atraktívnejšia a zaujímavejšia,“ dodal.

Rozpočtový deficit by v tomto roku podľa Fica dosiahol bez opatrení 5 % HDP namiesto cieľovej úrovne 4,6 % HDP. SR tak bude možno musieť v tomto roku obmedziť výdavky a v budúcom roku zaviesť vyššie dane. Pre tento rok už predstavil plány zvýšiť dane pre bohatých. Fico zdôraznil, že obyčajní Slováci by nemali znášať hlavnú ťarchu fiškálnej konsolidácie. „Ľudia v rozvinutých krajinách západnej Európy si vedia ťažko predstaviť, že tu sú ľudia, ktorí žijú z 200 eur mesačne, 350 až 400 eur je bežná mzda,“ dodal. Smer plánuje zvýšiť korporátnu daň pre väčšie firmy o tri percentuálne body na 22 %, zaviesť špeciálnu bankovú daň a zvýšiť dane z majetku bohatých. „Vyhlasujem bez kompromisu, že tí ktorí majú viac, musia platiť viac,“ tvrdí Fico.

Súvisiace články

Aktuálne správy