Školstvo je vo vážnej kríze, nereflektuje potreby trhu práce

Žilina 21. marca (TASR) – Slovenské školstvo je vo vážnej kríze ako celok. Odvíja sa to od kvality základných škôl, od profilovania absolventov stredných škôl a masovej produkcie vysokoškolsky vzdelaných ľudí, absolútne nereflektujúcej potreby trhu práce. Na tlačovej konferencii pri príležitosti výročného zhromaždenia Žilinskej regionálnej komory (ŽRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) to povedal predseda SOPK Peter Mihók.
Najviac ľudí pre trh práce by mali podľa neho produkovať stredné odborné školy, ktoré by s ním mali byť viac prepojené. "Je veľmi zlé, keď absolventi stredných odborných škôl nenachádzajú uplatnenie na trhu práce. Na druhej strane výrazne absentujú absolventi s technickým zameraním. Hlavne kovoobrábači či ľudia, ktorí môžu robiť v drevospracujúcom priemysle," skonštatoval predseda SOPK.
Poukázal aj na možnosť spolupráce vyššieho územného celku, ktorý je zodpovedný za odborné školstvo, s rodičmi už na základnej škole. "To je aj otázka riešenia poradcov pre mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú, čo budú v živote robiť. Veľmi sú v tom veku ovplyvnení rodičmi. Aby sa im povedalo, môžeš toto vyštudovať, len otázka je, či nájdeš prácu. Pokiaľ chceš byť úspešný, toto sú odbory, v ktorých tá úspešnosť je garantovaná. Myslím si, že toto je hlavný problém, ktorý momentálne máme," povedal Mihók.
Zdôraznil, že na Slovensku je veľa gymnázií, ktoré vypúšťajú množstvo absolventov bez akéhokoľvek profilu a sú v zásade len prípravkou na vysokú školu alebo univerzitu. "Problém je tiež, že neexistuje jednotné riadenie stredných odborných škôl. Pretože je veľa súkromných škôl. My vidíme ako veľmi negatívnu skutočnosť, že ak v meste pôsobí úspešná štátna stredná odborná škola, paralelne, hneď na druhej ulici, vznikne škola podobného zamerania. Aj keď konkurencia je dobrá vec, ale v danom prípade je to na úkor kvality a absolventov stredných odborných škôl. Lebo ak ich potom vychádza v určitom odbore príliš veľa, nevedia sa uplatniť na trhu práce," uviedol Mihók.
Predseda predstavenstva ŽRK SOPK Dušan Haluška upozornil, že na Slovensku je zhruba 400.000 nezamestnaných, ale podnikatelia majú problém s odbornosťou ľudí. "Nie sme vôbec spokojní s vývojom stredného odborného školstva, jeho úrovňou, počtom jeho absolventov a zameraním. To isté je aj pri vysokých školách, kde počet absolventov odborného technického vzdelania neustále klesá a narastá počet absolventov humanitného vzdelania. Tí potom zapĺňajú úrady práce. Z pohľadu nás je to neefektívne vynakladanie peňazí a prostriedkov na štúdium. A práve tam, kde to zamestnávatelia potrebujú, je nedostatok. Potom sa títo ľudia musia preškoľovať a rekvalifikovať, čo sú ďalšie náklady, lebo sú nepoužiteľní v praxi a vo firmách," dodal Haluška.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.

Súvisiace články

Aktuálne správy