Zmluvu s Microsoftom by mala podpísať až nová vláda

Správa „VLÁDA: Zmluvu s Microsoftom by mala podpísať až nová vláda“ rozšírená o vyjadrenie spoločnosti Microsoft Slovakia v druhom odseku.

BRATISLAVA 21. marca (SITA) – Podpis zmluvy so spoločnosťou Microsoft na nákup softvérových licencií nechá odchádzajúci kabinet Ivety Radičovej na novú vládu. Premiérka zároveň očakáva, že Microsoft vyjde vláde v ústrety a odloží podpis zmluvy o dva týždne. „Som presvedčená, že pokiaľ firma Microsoft má záujem na pokračovaní v predaji licencií, tak ako bola ochotná z dôvodu pádu vlády predĺžiť podpísanie novej zmluvy do konca marca, tak určite je v jej záujme a bude ústretová predĺžiť takéto podpísanie o dva týždne,“ uviedla po stredajšom rokovaní vlády Radičová. Nový kabinet zároveň rozhodne, či zmluvu podpíše iba na odchádzajúcou vládou navrhovaných 12 mesiacov alebo na 36 mesiacov, ako bolo pôvodne naplánované.

Spoločnosť Microsoft Slovakia si podľa slov generálneho riaditeľa Petra Čerešníka počká na kroky nastupujúcej vlády. Zároveň zdôraznil, že štátne inštitúcie budú môcť aj naďalej využívať programy Microsoftu. „Z technického hľadiska chceme zdôrazniť, že Microsoft chráni záujmy štátu a používateľov licencií, ktorí do rozhodnutia novej vlády budú môcť pracovať s našimi produktmi v pôvodnom režime,“ uviedol Čerešník.

Nový kabinet by mal podľa premiérky taktiež zvážiť, či je potrebné nakúpiť licencie pre všetky štátne inštitúcie, keďže pri niektorých je možné prejsť na bezplatný softvér. „Niektoré inštitúcie vedia prejsť na otvorený systém veľmi rýchlo,“ povedala Radičová. Samotný Úrad vlády SR podľa jej slov môže začať využívať otvorený softvér okamžite. Podotkla pritom, že viaceré štátne inštitúcie nemajú vhodné hardvérové vybavenie, na ktorom by nové verzie programov od Microsoftu zakúpených v rámci tejto zmluvy mohli fungovať.

„Vzniká tu taký cyklus, že zložitejší nový softvérový systém si vyžaduje okamžite zakupovanie nových počítačov, aby tieto systémy zvládli a boli funkčné,“ povedala. Podľa premiérky je však otázne, či takéto nové vybavenie je vôbec potrebné najmä pri nevyhnutnosti konsolidácie verejných financií, ktoré novú vládu čaká. „Je na mieste, aby vláda zhodnotila, čo sú priority, kde primárne potrebujeme nové investície do informačných technológií a hardvérového vybavenie a kde to nie je nevyhnutné,“ dodala Radičová.

Licenčná zmluva s firmou Microsoft platila do konca minulého roku s možnosťou dvojmesačného odloženia jej pokračovania do konca februára tohto roku. Spoločnosť Microsoft následne súhlasila s odkladom podpisu zmluvy do 21. marca 2012. Dôvodom odloženia podpisu bola podľa ministerstva financií množstvo pripomienok k materiálu, ktoré rezort dostal v rámci medzirezortného pripomienkového konania od ostatných štátnych inštitúcií. Všetky pripomienky sa však podľa ministerstva už podarilo vyriešiť.

V prípade podpisu licenčnej zmluvy so spoločnosťou Microsoft na tri roky by mal štát zaplatiť celkovo 52,6 mil. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Zámer ministerstva financií prezentovaný v správe o plnení multilicenčnej zmluvy Microsoft Enterprise Agreement (MS EA) a návrhu jej pokračovania vyvolal vlnu kritiku zo strany mimovládnych organizácií, ako aj viacerých ministerstiev a úradov. Zmluva medzi ministerstvom zodpovedným za nákup a firmou Microsoft zahŕňa upgrade operačného systému Windows, kancelársky balík MS Office a prístupové klientske licencie CoreCAL a EnterpriseCAL, ktoré slúžia na zabezpečenie chodu základnej infraštruktúry organizácií. Celkovo plánuje rezort financií nakúpiť 82 388 licencií.

Súvisiace články

Aktuálne správy