Rozpočtový deficit Británie vzrástol vo februári na rekordnú úroveň

Londýn 21. marca (TASR) – Rozpočtový deficit Británie dosiahol vo februári rekordnú úroveň, keď príjmy z výberu daní klesli a naopak, výdavky sa zvýšili. Výsledok je tak nepríjemnou správou pre ministra financií Georga Osborna, ktorý dnes predkladá parlamentu návrh štátneho rozpočtu na budúci finančný rok (začína sa v apríli). Osborne tak bude mať minimálny manévrovací priestor na podporu ekonomiky. Navyše po tom, čo už dve ratingové agentúry varovali Britániu pred odobratím trojáčkového ratingu, musí Osborne presvedčiť trhy, že od úsporných opatrení neustúpi.
Britský Úrad pre národnú štatistiku (ONS) dnes oznámil, že čisté pôžičky verejného sektora (bez započítania nákladov na záchranu bánk) vzrástli vo februári na rekordných 15,18 miliardy libier (18,99 miliardy eur). Vo februári 2011 dosiahli 8,875 miliardy libier. To je takmer dvojnásobok v porovnaní s prognózou analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí v priemere očakávali 8 miliárd libier.
Podľa hovorcu ministerstva financií však vláda pokračuje v znižovaní deficitu a ani najnovšie údaje neznamenajú, že by svoj cieľ nemala splniť. Ako dodal, ku koncu finančného roka sú výdavky vždy vyššie. Podľa pôvodného cieľa britskej vlády by objem pôžičiek Británie mal za končiaci sa finančný rok 2011/2012 dosiahnuť 127 miliárd libier. Už teraz sa však ukazuje, že ich objem bude nižší, keďže doteraz dosiahol 109,96 miliardy libier. Na porovnanie, vo finančnom roku 2010/2011 to bolo 118,89 miliardy libier.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy