Zadlženosť ekonomiky sa v 4. štvrťroku 2011 zvýšila o 0,3 miliardy eur

Bratislava 21. marca (TASR) – Podľa predbežných údajov došlo v 4. štvrťroku 2011 k nárastu čistej dlžníckej pozície slovenskej ekonomiky o 0,3 miliardy eur. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS). "Toto zhoršenie predstavovalo 1,9 % v pomere k štvrťročnému HDP za príslušný kvartál," uviedla NBS.
V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom tak slovenská ekonomika zvýšila svoju zadlženosť o 0,9 %, ale v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2010 sa bilancia zlepšila o 1,8 %. "Z pohľadu inštitucionálnych sektorov prispeli najvýraznejšou mierou k uvedenému vývoju finančné transakcie verejnej správy," skonštatovala banka.
Rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi transakciami vo verejnej správe dosiahol -2,2 miliardy eur. Najviac sa na tomto vývoji podieľal sektor ústrednej štátnej správy a vo veľmi malej miere aj územná samospráva. Najväčší vplyv na celkový výsledok ústrednej štátnej správy mal pokles vkladov v domácich bankách o 1,2 miliardy eur, prírastok prijatých dlhodobých úverov zo zahraničia o 0,7 miliardy eur a nárast emitovaných štátnych pokladničných poukážok v držbe domácich finančných inštitúcií o 0,6 miliardy eur.
Najlepší výsledok v 4. štvrťroku 2011 dosiahli domácnosti a neziskové inštitúcie slúžiace domácnostiam, ktorých veriteľská pozícia vzrástla o 1,2 miliardy eur. Na strane aktív domácnosti zvýšili svoje vklady v bankách o 0,6 miliardy eur a úspory v penzijných fondoch o 0,2 miliardy eur. Takisto znížili držbu podielových listov podielových fondov celkovo o 100 miliónov eur. "Domácnosti sa zadlžovali formou dlhodobých úverov prijatých od bánk vo výške 0,4 miliardy eur, čo malo najväčší vplyv na rast pasív," upozornila NBS.

Súvisiace články

Aktuálne správy