Aktíva splátkových firiem s čoraz rýchlejším tempom rastu

Celkové aktíva splátkových spoločností v poslednom štvrťroku rástli so stále sa zvyšujúcim tempom rastu, aktíva faktoringových firiem mierne vzrástli a v lízingu poklesli.

Celkové aktíva v rámci firiem poskytujúcich úvery a pôžičky nebankovým spôsobom rástli najvýraznejšie ku koncu minulého roka splátkovým spoločnostiam. Toto tempo rastu sa vlani zrýchľovalo každý štvrťrok. Ku koncu vlaňajška sa hodnota ich aktív medziročne zvýšila o 7,84 %, čo bolo o 0,8 percentuálneho bodu viac ako v treťom kvartáli. V poslednom štvrťroku tak podľa Národnej banky Slovenska pokračoval v splátkovom financovaní pozitívny vývoj.

Kontinuálny medziročný pokles celkových aktív faktoringových spoločností s klesajúcim tempom poklesu sa ku koncu vlaňajška zmenil na mierny rast. Medziročne zaznamenali nárast aktív o 0,58 %, kým ku koncu tretieho štvrťroku medziročne klesli o 5,98 %. V prípade lízingových spoločností nahradil mierny medziročný nárast aktív z tretieho štvrťroku (o 0,40 %) mierny medziročný pokles (o 0,47 %).

V rámci spoločností poskytujúcich úvery a pôžičky nebankovým spôsobom si dlhodobo najvýznamnejšiu pozíciu udržiavajú podľa centrálnej banky lízingové spoločnosti, napriek klesajúcej tendencii. Ich podiel na celkových aktívach bol ku koncu minulého roka 69 %, čo bola najnižšia hodnota za posledné tri roky. Spoločnosti splátkového financovania mali podiel 27 % a faktoringové spoločnosti 4 %.

Medzi tuzemskými klientmi faktoringových spoločností dominovali na konci minulého roka nefinančné spoločnosti s podielom necelých 99 %. Pri financovaní prostredníctvom finančného lízingu mali rovnako najvýznamnejšiu pozíciu nefinančné spoločnosti s podielom 86,8 %, nasledoval sektor domácností s podielom 10,8 % a podiel ostatných sektorov bol 2,4 %. Nákup spotrebného tovaru na splátky je na Slovensku podľa centrálnej banky dlhodobo významnou formou financovania domácností.

Súvisiace články

Aktuálne správy