Poisťovne vrátia doplatky v sume 88 tis. eur

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO: VšZP vráti poistencom doplatky v sume 65 tis. eur“ rozšírená o údajne za všetky zdravotné poisťovne

BRATISLAVA 20. marca (SITA) – Zdravotné poisťovne vrátia za štvrtý kalendárny štvrťrok minulého roku doplatky za lieky 5 834 poistencom. Dohromady im pošlú takmer 88 tis. eur. Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytli zdravotné poisťovne. Ide o peniaze, ktoré dôchodcovia a zdravotne postihnutí zaplatili od začiatku októbra do konca decembra roku 2011 za lieky nad rámec limitu. Ten je v prípade dôchodcov štvrťročne 45 eur a v prípade zdravotne postihnutých 30 eur.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa vráti doplatky 4 378 poistencom. „Celková suma, ktorá bude poistencom vrátená, je 65 252,71 eura,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera vráti doplatky za lieky 1 163 dôchodcom a zdravotne postihnutým. Dokopy im pošle sumu na úrovni 18 tis. eur. V Union zdravotnej poisťovni vznikol nárok na úhradu preplatkov za lieky 293 poistencom z oprávnených osôb v celkovej výške približne 4 340 eur.

Limit spoluúčasti na Slovensku platí od apríla uplynulého roka. Od 1. decembra 2011 sa rozšíril počet liekov, ktoré sa do limitu započítavajú. Budú k nim patriť všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí zdravotná poisťovňa. Prvýkrát sa táto zmena využije v praxi za prvý štvrťrok tohto roku, pacienti ju teda pocítia pri vracaní doplatkov v júni 2012. Podľa zákona vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku vtedy, ak za kalendárny štvrťrok prekročí svoj limit o viac ako tri eurá.

Súvisiace články

Aktuálne správy