Novela zákona môže podľa primátora vyhnať ľudí z domova dôchodcov

Topoľčany 20. marca (TASR) – Mesto Topoľčany chce do konca augusta ukončiť stavebné práce na Dome pre seniorov, ktorý vznikne po rekonštrukcii bývalej materskej školy na sídlisku F. Topoľčiansky primátor Peter Baláž má však už teraz obavy z toho, že o pobyt v tomto zariadení nebudú mať seniori záujem. Dôvodom je podľa jeho slov novela zákona o sociálnych službách, ktorá zmenila spôsob ich financovania.
"Dom pre seniorov, ktorý realizujeme zo štrukturálnych fondov, by mal od 1. septembra prijímať svojich prvých klientov. Bohužiaľ, posledná novela zákona dosť narušila celkovo sociálne služby v mestách, pretože dáva povinnosť prijímateľom týchto služieb, aby platili 50 percent z oprávnených nákladov. Oprávnené náklady v našom domove budú pri tom predstavovať 700 eur, takže budeme mať problém, aby tam klienti vôbec prišli," obáva sa Baláž.
Podobné problémy budú mať podľa jeho slov aj ľudia využívajúci opatrovateľskú službu, pri ktorej sa náklady na jednu hodinu pohybujú vo výške 4,30 eura. "Polovica z toho je 2,15 eura. Niektorí pri tom využívajú túto službu aj osem hodín denne. Také sumy by nedokázali platiť. Tá posledná novela zákona je skutočne veľmi vážny problém a nesystémový krok," myslí si Baláž.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojej webovej stránke naopak tvrdí, že novela zákona zvyšujúca spoluúčasť klienta a jeho rodiny na úhrade sociálnych služieb je opakovanou a dlhodobou požiadavkou samosprávy. Podľa ministerstva sa 50-percentná spoluúčasť na úhrade nákladov za sociálne služby nebude týkať ľudí s nízkymi príjmami. "Bude sa na nich naďalej vzťahovať ochrana príjmu, a tak budú platiť iba čiastočnú alebo žiadnu úhradu," pripomína vo svojom stanovisku ministerstvo.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy