Energiu zo slnka zachytávajú na streche

Trnava 20. marca (TASR) – Na streche správcovskej spoločnosti TT-Komfort v Trnave na Františkánskej ulici začala pracovať fotovoltaická elektráreň, ktorej panely vyrobia za rok 58 MWh elektrickej energie. Táto produkcia sa rovná ročnej spotrebe 20 domácností, časť vyrobenej elektriny poskytuje spoločnosť do siete a časť využíva pre vlastné potreby.
"Je to náš príspevok pre lepšie životné prostredie a výsledok úsilia uviesť takéto zariadenie v Trnave," povedal dnes pri slávnostnom prestrihnutí pásky generálny riaditeľ spoločnosti Paul Minarik. Výrobou elektriny zo slnečnej energie sa podľa jeho slov usporí 50 ton emisií CO2 ročne oproti klasickej elektrárni. Zariadenie začali inštalovať na strechy TT-Komfortu v druhej polovici uplynulého roka, za prvé dva mesiace skúšobnej prevádzky vyrobilo už 8000 KWh. Vo vstupnej hale spoločnosti môžu pracovníci i stránky sledovať na obrazovke aktuálne výstupy z výroby.
"Spoľahlivosť technológie, životnosť 20 rokov a minimálna údržba počas prevádzky sú ďalšie nezanedbateľné aspekty tohto nášho projektu. Máme na 15 rokov zabezpečenú tarifu výkupu elektrickej energie, čo garantuje TT-Komfortu primeranú návratnosť 116.000 eur, ktoré sme do toho investovali," dodal Minarik.
Primátor Trnavy Vladimír Butko ocenil pohotovosť a rýchlosť, s akou sa myšlienky chopili. Podľa jeho vyjadrenia stojí v budúcnosti za úvahu aj to, že podobným spôsobom sa dajú využiť i viaceré strechy škôl a škôlok v meste. Spoločnosť plánuje získané skúsenosti z tohto projektu zužitkovať aj pri realizácii ďalších fotovoltaických zariadení v Trnave.
TT-Komfort, v ktorom je 50-% akcionárom mesto, spravuje v Trnave 6620 bytov a 177.000 m2 nebytových priestorov, zabezpečuje dodávku tepla do 16.000 bytov, čistí a udržiava 121 km mestských komunikácií, 106 km chodníkov, 83.500 m2 parkovísk a vykonáva aj zimnú údržbu komunikácií, areálov materských škôl a vybraných objektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy