Súdky na kapustu stále idú, začína však prevládať iný sortiment

Hrnčiarske Zalužany 20. marca (TASR) – Približne 30.000 keramických súdkov vyrobilo a predalo vlani výrobné družstvo (v.d.) Šamotka Hrnčiarske Zalužany v okrese Poltár. V júni pritom vyrobilo jubilejný 1,5-miliónty súdok. V.d. ich vyrába od svojho založenia v roku 1950.
„Miliónty kus sme dodali na trh v roku 1996 a za ďalších 15 rokov sme vyrobili ďalších päťsto tisíc kusov,“ povedal TASR predseda predstavenstva v.d. Radovan Séleš.
S predajom súdkov na kapustu bolo družstvo paradoxne úspešné aj počas hospodárskej krízy. Napríklad v roku 2009 ich vyrobilo a predalo približne 40.000, čo bolo porovnateľné s predchádzajúcimi rokmi. V uplynulých rokoch tiež zaznamenalo zisk. Vlani bol približne na úrovni 20.000 eur.
Podľa Séleša sa družstvu darilo aj preto, že kríza vrátila ľudí k domácemu spracovaniu zeleniny a súdky na jej zhodnotenie sa tak pomerne dobre predávali. Ľudia, najmä na vidieku sú totiž dlhodobo naučení spracovávať plody polí a záhrad doma. Navyše, zelenina z trhov či hypermarketov bola drahá a nemala tú správnu chuť.
Kameninové súdky na kapustu tvorili vlani asi 50 % predaja družstva, zvyšok predstavuje iný sortiment, napríklad keramické kvetináče či pekáče na husi, ale aj šamotové tehly pre pekárenské pece či šamotové tvarovky pre železiarenské podniky. „Iný sortiment začína pomaly prevažovať nad súdkami,“ podotkol Séleš. Ponuku pri tom tvorí už asi 350 druhov výrobkov.
Približne 50 % výroby predala vlani Šamotka v zahraničí. Slovenské súdky kupovali najmä v Českej republike, Maďarsku Srbsku a Poľsku, ale najnovšie tiež v Írsku či Anglicku. Okrem stálych odberateľov ich začali tento rok predávať aj prostredníctvom e-shopu.
Šamotka sa tento rok usiluje o nenávratný finančný príspevok z eurofondov na zvýšenie energetickej efektívnosti výroby. V projekte za asi 150.000 eur sa počíta zo zachytávaním odpadového tepla a s jeho prinavracaním do výroby. Firma môže takto ušetriť až polovicu nákladov na plyn.
Družstvo v čase najväčšej slávy, koncom 80. rokov uplynulého storočia dávalo prácu asi 150 ľudom. Dnes ich zamestnáva približne 30.

Súvisiace články

Aktuálne správy