Deutsche Bank bude zarábať na skladovaní drahých kovov

Frankfurt nad Mohanom 20. marca (TASR) - Deutsche Bank chce mať zisk zo súčasnej novodobej zlatej horúčky a zo záujmu investorov o ďalšie vzácne kovy.

Frankfurt nad Mohanom 20. marca (TASR) – Deutsche Bank chce mať zisk zo súčasnej novodobej zlatej horúčky a zo záujmu investorov o ďalšie vzácne kovy. K palete finančných produktov už onedlho pridá aj svoje skladové priestory pre zákazníkov. Hovorca banky to dnes potvrdil agentúre DPA. Deutsche Bank vybuduje v Británii trezor na uskladnenie zlata. Jeho umiestnenie banka z pochopiteľných príčin nekonkretizovala. Uviedla však, že ho jej klienti budú môcť využívať od roku 2013.
Vo finančných kruhoch sa uvádza, že trezor bude v Londýne, ktorý je centrom svetového obchodu so zlatom.
Dopyt po zlate sa v dôsledku európskej dlhovej krízy v posledných troch rokoch výrazne zvýšil. Investori začali vo veľkom nakupovať zlato, ktoré v ťažkých časoch pôsobí aj ako univerzálne peniaze. Vlani začiatkom decembra dosiahla cena unce (31,1 g) zlata historický rekord vyše 1920 USD (1460,08 eura). V týchto dňoch sa však na burzách predáva – aj v dôsledku oslabenia viacerých rizikových faktorov – po 1660 USD. Experti očakávajú, že za určitých predpokladov cena kovu môže znovu prudko rásť.
Poplatky za skladovanie zlata, ktoré sa používa ako zábezpeka pre niektoré druhy finančných produktov, sa v minulom roku zvýšili na dvojnásobok. Ich vzostup súvisel aj s tým, že ho banky a logistické spoločnosti nemali kde uchovávať. Okrem toho chcú zákazníci z bezpečnostných dôvodov deponovať svoje zásoby vzácnych kovov na viacerých miestach sveta. Britskému denníku Financial Times to uviedol šéf pre globálny obchod s kovmi Deutsche Bank Raymond Key.

Súvisiace články

Aktuálne správy