Česká ekonomika dosiahne lepší výsledok, než boli prognózy

Praha 20. marca (TASR) – Hrubý domáci produkt (HDP) Českej republiky by mal v tomto roku dosiahnuť prírastok 0,5 %, kým na prelome rokov väčšina prognóz uvádzala jeho slabý pokles. Raiffeisenbank odhadovala jeho medziročný prepad až na úrovni 1,2 %.
Český denník E 15 dodáva, že lepšie vyhliadky českej ekonomiky sú výsledkom zmiernenia napätia na trhoch a očakávaného rastu nemeckého hospodárstva.
V Česku je však miera optimizmu rozdielna. Ministerstvo financií odhaduje prírastok HDP 0,2 % a Česká národná banka (ČNB) hovorí o nule. Petr Dufek z ČSOB predpokladá, že domáci dopyt zostane v dôsledku prepadu reálnych miezd utlmený. Rizikom sú ceny komodít, ktoré majú reštriktívny vplyv na spotrebu. O čo viac sa zaplatí za ropu, o to menej sa minie na iné tovary.
Pavel Sobíšek z UniCredit Bank hovorí, že európska dlhová kríza ešte stále zostáva rizikovým faktorom. Ale riziko je miernejšie, než bolo pred niekoľkými mesiacmi.
Tohtoročný rast HDP by mal zabezpečiť hlavne export. K nemu by sa mali možno v druhej polovici roka pridať podnikové investície. Súkromná spotreba obnoví rast až po prekonaní inflačnej vlny.
K zmene nálad prispela aj Európska centrálna banka (ECB). Za posledné tri mesiaca poskytla bankám stámiliónové úvery na nízky úrok. Banky majú k dispozícii likviditu, nemusia ťažko zháňať kapitál na trhoch a klesli aj rizikové prirážky na štátne dlhopisy. Hladký odpis gréckych dlhov zmiernil napätie aj na akciových trhoch. Nemecko, ktorému sa na sklonku vlaňajška predpovedala recesia, hlási dobré správy – nezamestnanosť klesla a priemysel rastie.
Pretože skúsenosť ukazuje, že každé percento nemeckého rastu znamená približne 0,5 % vzostupu rastu českého HDP, dôvod na optimizmus pretrváva.
Raiffeisenbank však zostáva pri svojom pesimizme. Michal Brožka tvrdí, že situácia nie je ani zďaleka ružová. „Pre Nemecko počítame v tomto roku so stagnáciou ekonomiky. Avšak predtým, než ECB pristúpila k neštandardným opatreniam, nemecká ekonomika smerovala do recesie,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy