Zamestnávatelia vyzvali novú vládu na fiškálnu konsolidáciu

Zamestnávateľské organizácie a podnikateľské inštitúcie na Slovensku v spoločnom memorande vyzývajú budúcu vládu, aby konsolidovala verejné financie s dôrazom na úsporné opatrenia. Ide o spoločnú výzvu AZZZ, RÚZ, SOPK a Klubu 500.

Zamestnávateľské organizácie a podnikateľské inštitúcie na Slovensku v spoločnom memorande vyzývajú budúcu vládu, aby konsolidovala verejné financie s dôrazom na úsporné opatrenia. Ide o spoločnú výzvu Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ), Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ), Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Klubu 500. „Toto memorandum sme odovzdali prezidentovi 9. marca,“ povedal na utorkovej tlačovej besede prezident AZZZ Tomáš Malatinský. Nová vláda by mala podľa zamestnávateľov zefektívniť výber daní a zamedziť daňovým únikom, reformovať odvodový systém, vykonať audit opodstatnenosti verejných výdavkov a uskutočniť územnosprávnu a komunálnu reformu.

Zamestnávatelia tiež žiadajú skvalitnenie sociálneho dialógu a spoluprácu vlády so zamestnávateľskými organizáciami. „Nová vláda nám vychádza v ústrety na pol cesty, keď signalizuje záujem o sociálny dialóg,“ povedal Malatinský. Ďalšou požiadavkou zamestnávateľov, ktorá by sa mala podľa nich premietnuť do programového vyhlásenia vlády, je reforma systému vzdelávania. „Vzdelávací systém musí vzdelávať pre reálne potreby hospodárstva,“ povedal prezident RÚZ Marián Jusko. Štát by mal podľa neho motivovať súkromné investície do odborného školstva a podmieniť financovanie škôl najmä uplatnením absolventov na trhu práce.

Za nevyhnutné tiež zamestnávatelia tiež považujú reformovať sociálny systém. Žiadajú diferencovať sociálne dávky s cieľom motivácie k práci a zrealizovať komplexnú reformu dôchodkového systému na základe jeho dlhodobej udržateľnosti. Dôležité je podľa predsedu SOPK Petra Mihóka poskytovať transparentné a nediskriminačné investičné stimuly, podporovať proexportnú politiku štátu a presadzovať vymožiteľnosť práva. Jednou z požiadaviek zamestnávateľov je tiež zníženie počtu štátnych sviatkov.

Nová vláda by mala podľa zamestnávateľov aktívne presadzovať oprávnené záujmy Slovenska v Európskej únii. Ide najmä o záujmy v oblasti energetiky, životného prostredia a klimatických zmien. Budúcu vládu tiež vyzývajú, aby presadzovala znižovanie rozpočtu únie a požadovala bezpodmienečné dodržiavanie pravidiel stanovených novou fiškálnou dohodou.

Súvisiace články

Aktuálne správy