Austrália zaťaží ťažiarov

Parlament schválil zavedenie novej 30 %-nej dane zo ziskov uhoľných baní a z ťažby železnej rudy.

Hodnoty európskych akciových indexov na úrovni osemmesačných maxím počas pondelka zredukovala mierna korekcia. Paneurópsky index EuroStoxx 600 prerušil svoju 4 dni trvajúcu rastovú sériu, keď počas pondelňajšej seansy klesol o -0.12 % na 272.01 bodu. Na čele poklesov sa počas prvého obchodného dňa tohto týždňa ocitli akcie automobiliek, okrem akcií francúzskeho Peugeot-u, ktoré si z trhov odniesli +4.88 %. Absenciu makroúdajov podobne „prežívali“ aj hlavné európske akciové indexy, ktoré ukončili obchodný deň v miernych stratách: FTSE 100 -0.07 %, CAC 40 -0.47 % a DAX -0.05 %.

V Austrálii sme mohli byť svedkami priam historického momentu, keď austrálsky parlament schválil zavedenie novej 30 %-nej dane zo ziskov uhoľných baní a z ťažby železnej rudy, čo väčšinu ťažobných spoločností, pôsobiacich v danej krajine dostáva do neľahkej situácie. Zavedenie dane sa týka približne 30 spoločností (Xstrata, BHP Billiton, Rio Tinto, a i.), tie s austrálskou vládou viedli dva roky trvajúce ostré diskusie, ktoré nakoniec svojimi argumentmi vyhrala premiérka Julia Gillardová, keď svojich kolegov z parlamentu dokázala presvedčiť dodatočným zvýšením príjmov vlády o 10.6 mld. AUD počas prvých troch rokov funkčnosti tejto dane.

V zámorí sa činila spoločnosť Apple, ktorá prvýkrát v histórii ukončila obchodný deň nad 600 USD, a to po pripísaní si +2.65 % na hodnote 601.10 USD/akcia. „Nahryznuté jablko“ pre svojich nadšencov prinieslo dobrú správu, keď ohlásilo, že po 17 rokoch začne opäť vyplácať dividendy. Výška dividendy bola schválená na úrovni 2.65 USD/akcia. Spoločnosť ďalej plánuje spätný odkup svojich akcií v objeme 10 mld. USD. Americké akciové indexy ukončili deň v kontraste s európskymi: Dow Jones +0.05 %, S&P 500 +0.40 % a Nasdaq +0.75 %.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy