Rapidshare musí podľa rozhodnutia súdu vyhľadávať pirátsky obsah

Podľa rozhodnutia nemeckého súdu musí Rapidshare aktívne vyhľadávať pirátsky obsah v súboroch, ktoré používatelia nahrávajú na jeho servery. Rozhodnutie je ale v rozpore s februárovým rozhodnutím Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého nikto nemôže nútiť hostingové spoločnosti ku aktívnemu monitorovaniu, prípadne blokovaniu obsahu.

Nemecký súd vo štvrtok nariadil prevádzkovateľovi zdieľacej služby Rapidshare, aby aktívne vyhľadával pirátsky obsah v súboroch, ktoré používatelia nahrávajú na jeho servery. Ako informovala agentúra Bloomberg, odvolací súd v Hamburgu tak potvrdil tri samostatné rozhodnutia nižšieho súdu.

Rozhodnutie sa však v praxi týka len obsahu od troch firiem, ktoré žaloby podali, a to hudobnej spoločnosti Gema a knižných vydavateľov De Gruyter a Campus. Spor sa začal ešte v roku 2009, kedy Gema požiadala súd o odstránenie približne 5 tis. skladieb z Rapidshare, ktorý v súčasnosti odstraňuje nelegálny obsah až po nahlásení treťou stranou. Podľa rozhodnutia súdu však bude musieť začať monitorovať nahrávané súbory a zaistiť, aby nebolo možné nahrať a šíriť pirátsky obsah.

Rozhodnutie nemeckého regionálneho súdu je ale v rozpore s februárovým rozhodnutím Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého nikto nemôže nútiť hostingové spoločnosti k aktívnemu monitorovaniu, prípadne blokovaniu obsahu. Podľa rozsudku, ktorý platí v celej Európskej únii, by tak bolo porušované súkromie používateľov a ohrozená sloboda informácií. Predstavitelia spoločnosti Rapidshare ešte neuviedli, či rozsudok napadnú.

Súvisiace články

Aktuálne správy