V Banskobystrickom kraji obnovia hlavné cesty za 24 mil. eur

Slovenská správa ciest začala tender na modernizáciu 27 úsekov ciest prvej triedy v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Stavebné práce sú naplánované na štrnásť mesiacov od uzatvorenia zmluvy s vybraným zhotoviteľom.

Slovenská správa ciest vyhlásila verejnú súťaž na elimináciu bezpečnostných rizík na 27 úsekoch ciest prvej triedy v deviatich okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja. Stavebné práce za predpokladanú cenu 24 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) majú trvať štrnásť mesiacov od uzatvorenia zmluvy s budúcim zhotoviteľom. Ako informovala Slovenská správa ciest vo Vestníku verejného obstarávania, ide o riešenie dopravno-bezpečnostných opatrení na vybraných úsekoch ciest z dôvodu zvýšenia cestnej premávky. Modernizácia ciest má byť financovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu v rámci Operačného programu Doprava.

Zákazka pozostáva z obnovy povrchu vozoviek, aplikácie štrukturovaného značenia, osadenia zvislého dopravného značenia a výmeny smerových stĺpikov a zvodidiel. Jej súčasťou je aj osadenie trvalých dopravných gombíkov, meračov rýchlostí a teplôt, plašičov zverí a dopravných zrkadiel, ako aj zabezpečenie funkčnosti vodného režimu cestného telesa úpravou a vyčistením priekop a rigolov. Cestári plánujú otvárať ponuky uchádzačov 17. apríla, lehota na ich predkladanie je 16. apríla, pričom záujemcovia môžu požiadať o súťažné podklady do 27. marca. Jednou z podmienok účasti v tendri je dosiahnutie obratu zo stavebných prác minimálne 24 mil. eur bez DPH spolu za uplynulé tri roky.

Slovenská správa ciest so sídlom v Bratislave je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Vykonáva správu ciest 1. triedy vrátane investičnej činnosti, ako aj pozemkov vo vlastníctve štátu. Pre diaľnice, rýchlostné cesty a cesty 1., 2. a 3. triedy vykonáva aj dopravné plánovanie, ústrednú technickú evidenciu, centrálnu databanku a technický rozvoj spolu so súvisiacou koncepčnou, koordinačnou a metodickou činnosťou. SSC má prostredníctvom dislokovaných organizačných zložiek, pod názvom Investičná výstavba a správa ciest, zastúpenie v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy