Asseco Central Europe vlani s rastom tržieb o 5 % na 133 mil. eur

Tržby spoločnosti na Slovensku dosiahli vlani výšku 33,2 mil. eur, čo je o 6 % viac ako v roku 2010. Výsledky však spoločnosť považuje za priaznivé vzhľadom na krehkú politickú situáciu na Slovensku, kedy sa verejné IT zákazky takmer vytratili.

Skupina Asseco Central Europe (CE) dosiahla v minulom roku celkové tržby vo výške 133,5 mil. eur, keď medziročne vzrástli o takmer 5 %. Tržby spoločnosti na Slovensku dosiahli vlani výšku 33,2 mil. eur, čo je o 6 % viac ako v roku 2010. Česká pobočka Asseco Central Europe zaznamenala takmer 15-percentný rast tržieb na 37,9 mil. eur. Ako uviedla spoločnosť Asseco CE vo svojej výročnej správe, minuloročné výsledky možno považovať za priaznivé vzhľadom na krehkú politickú situáciu na Slovensku. „V roku 2011 sa verejné IT zákazky zo Slovenska takmer vytratili. Očakávali sme ich predovšetkým vo štvrtom kvartáli a verili, že budú vyhlásené viaceré veľké tendre. Po páde vlády sa však celý proces opäť zastavil,“ konštatoval generálny riaditeľ firmy Jozef Klein. Naopak v Českej republike patril vlaňajšok podľa jeho slov medzi najúspešnejšie za posledné štyri roky.

Operačný zisk skupiny dosiahol v uplynulom roku úroveň 18 mil. eur, keď stúpol medziročne o 11 % a o 0,3 percentuálneho bodu stúpla aj marža na rovných 13 %. V minulom roku sa firme Asseco CE darilo predovšetkým v segmente komerčného (proprietárneho) softvéru a služieb, odkiaľ pochádzalo takmer 90 % jej príjmov. Skupina ku koncu minulého roka zamestnávala celkovo 1 541 ľudí, čo je o 63 menej ako v roku 2010. Na Slovensku mal Asseco CE 342 zamestnancov.

Medzi významné projekty firmy na Slovensku patril vlani kontrakt s Národnou diaľničnou spoločnosťou na dodávku komplexného informačného systému a rozšírenie podpory SAP, projekt unifikácie SAP produktov pre Slovak Telekom, ako aj projekt inteligentného dopravného systému pre ministerstvo dopravy. Asseco CE na Slovensku sa taktiež podieľalo na čiastkovom prepojení bankového informačného systému Poštovej banky s pobočkami Slovenskej pošty.

Česká pobočka spoločnosti Asseco CE vyhrala tender na projekt základných registrov, keď vlani podpísala zmluvu s českým ministerstvom vnútra v hodnote 418 mil. CZK bez dane z pridanej hodnoty. Podľa Kleina ide o jeden z hlavných projektov spoločnosti na roky 2011 a 2012.

Asseco Central Europe je regionálne softvérové centrum pre strednú Európu v oblasti integrácie, poskytovania IT služieb a produktov s vysokou pridanou hodnotou pre všetky segmenty. Vzniklo v júli 2009 integráciou Asseco Slovakia a Asseco Czech Republic, dvoch dodávateľov komplexných IT projektov pre organizácie verejnej správy či veľké komerčné subjekty. Obe spoločnosti si v tomto zoskupení ponechali svoju právnu subjektivitu, majú však jednu spoločnú organizačnú štruktúru.

(1 EUR = 24,511 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy