Vykazovanie preddavkov sa asi bude upravovať neskôr

Vykazovanie preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie sa podľa všetkého bude upravovať neskôr. O posun termínu žiadali Ministerstvo zdravotníctva SR v rámci pripomienkového konania zdravotné poisťovne. Rezort im podľa jeho hovorkyne Kataríny Zollerovej vyhovie. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa upozornila, že v súčasnosti na zmeny nie je časový priestor. Na nedostatok času a zároveň aj na nezrovnalosti vo vyhláške sa sťažovala aj súkromná poisťovňa Dôvera. „Aplikácia zmien si vyžiada istý čas nielen na strane zdravotných poisťovní, ale aj na strane Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosť a na strane samotných platiteľov, čo nie je reálne stihnúť a zabezpečiť odo dňa zverejnenia vyhlášky v Zbierke zákonov. Ako najreálnejší a prijateľný termín by sme v takomto prípade videli 1. január 2013,“ uvádza poisťovňa.

Zmeny mala priniesť ministerská vyhláška. Jej účinnosť stanovil rezort zdravotníctva dňom uverejnenia v Zbierke zákonov. Paragraf, ktorého účinnosť by sa mala posúvať, pritom upravuje podrobnosti o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie. Stanovuje sa v ňom, čo má uvádzať fyzická osoba pri vykazovaní preddavkov, konkrétne ide o údaje slúžiace na identifikáciu osoby, údaje slúžiace na zistenie vymeriavacieho základu, údaje o období, za ktoré sa platí preddavok na poistné, ako aj údaje o bankovom účte a podobne. Ďalej sa v ňom definuje, aké údaje má vykazovať právnická osoba a vymenováva aj údaje, ktoré musí zasielať zamestnávateľ bez ohľadu na to, či je fyzickou alebo právnickou osobou. „Podstatou je, aby bolo stanovené obdobie, za ktoré sa preddavok platí a výška príjmu,“ píše ministerstvo v dôvodovej správe k vyhláške.

Okrem poisťovní sa termín účinnosti vyhlášky nepozdáva ani zamestnávateľom, Ministerstvo financií SR ju zase žiada prepracovať a opätovne predložiť na posúdenie. Poisťovne však majú aj ďalšie výhrady. Podľa vyhlášky by totiž mali robiť ročné zúčtovanie za väčší okruh osôb, ako im stanovuje zákon. Pridať by sa mali tí poistenci, ktorí v súčasnosti nemusia podávať ročné zúčtovanie, ale môžu, pretože je to pre nich výhodné. Dôvera však navrhuje, aby výpočet skupín poistencov, za ktoré vzniká povinnosť vykonať zúčtovanie, zodpovedal výpočtu uvedenému v zákone a aby teda vyhláška nešla nad jeho rámec. „Všetky ostatné skupiny poistencov, ktoré neupravuje zákon, by podľa nášho názoru mali byť upravené vo vyhláške tak, že sa umožní zdravotnej poisťovni, teda dostane právo a nie povinnosť, vykonať ročné zúčtovanie aj za ďalšie skupiny poistencov,“ konštatuje

V tomto roku majú podľa novely zákona platnej od mája minulého roka ročné zúčtovanie za poistencov po prvýkrát vykonať poisťovne. Urobiť tak musia do konca septembra, v prípade osôb, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania a túto skutočnosť oznámili, do konca októbra. Poisťovňa vykoná podľa vyhlášky výpočet sumy poistného z údajov, ktoré platiteľ poistného zašle počas roka. Ak mu vznikne preplatok, zašle mu zdravotná poisťovňa oznámenie, ku ktorému môže podať nesúhlasné stanovisko. Ak bude výsledkom nedoplatok, poisťovňa zašle výkaz nedoplatkov, ku ktorému platiteľ môže podať námietky. Ak zdravotná poisťovňa nebude mať žiadne údaje od platiteľa, bude vychádzať z priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy