Úroky z nových vkladov pre domácnosti v úvode roka rástli

Najviac boli v januári úročené vklady s dohodnutou splatnosťou nad dva roky so sadzbou 3,60 % a medziročne sa úročenie zvýšilo takmer o jeden percentuálny bod.

Priemerné úročenie nových vkladov domácností bolo začiatkom tohto roka o niečo vyššie ako pred rokom. Najvýraznejšie vzrástlo medziročne úročenie vkladov s dohodnutou splatnosťou nad dva roky, a to o 0,93 percentuálneho bodu na januárových 3,60 %. Táto kategória zároveň dosiahla najvyššie úročenie. Úroková sadzba pri vkladoch od jedného do dvoch rokov sa zvýšila o 0,72 bodu na 3,45 %. No úroky z vkladov so splatnosťou do jedného roka klesli o 0,09 bodu na 2,16 %. Informovala o tom centrálna banka.

Priemerná úroková sadzba z nových vkladov domácností splatných na požiadanie sa v januári zvýšila medziročne o 0,04 bodu na 0,42 %. Rástlo aj úročenie vkladov s výpovednou lehotou. Pri vkladoch s lehotou do troch mesiacov to bol nárast o 0,34 bodu na 1,01 % a pri vkladoch nad tri mesiace to bol rast o 0,16 bodu na 1,69 %.

Priemerná úroková sadzba z nových vkladov domácností splatných na požiadanie sa vlani zvýšila medziročne o 0,03 bodu na 0,39 % p.a. Vklady s dohodnutou splatnosťou do jedného roka vzrástli o 0,22 bodu na ročnú sadzbu 1,97 %, úročenie nad jeden rok vzrástlo rovnako, ako aj úročenie vkladov s výpovednou lehotou.

Súvisiace články

Aktuálne správy