Švédi ustupujú od platieb v hotovosti

Švédsko bolo prvou európsku krajinou, ktorá v roku 1661 zaviedla bankovky. A dnes, ako sa zdá, postúpila naďalej aj opačným smerom - ku koncu ich existencie.

Štokholm 17. marca (TASR) – Švédsko bolo prvou európsku krajinou, ktorá v roku 1661 zaviedla bankovky. A dnes, ako sa zdá, postúpila naďalej aj opačným smerom – ku koncu ich existencie.
"Nevidím dôvod, prečo by sme mali naďalej tlačiť bankovky," vyhlásil Bjoern Ulvaeus, niekdajší člen populárnej skupiny ABBA a obhajca "sveta bez hotovosti".
Obrysy takejto spoločnosti v technicky vyspelom Švédsku dostávajú čoraz jasnejšiu podobu, čo vyvoláva frustrácie u ľudí, ktorí uprednostňujú mince a bankovky.
Vo väčšine švédskych miest si už napríklad nekúpite lístok na mestskú hromadnú dopravu za hotovosť. Švédi využívajú buď električenky, alebo si kúpia lístok cez SMS správu. A pribúdajú podniky, ktoré akceptujú len platobné karty. Ich počet je síce ešte malý, ale rýchlo rastie. Pobočky niektorých bánk, ktoré ponúkajú služby elektronického bankovníctva, už s finančnou hotovosťou vôbec neoperujú.
Ústup od hotovosti však spôsobuje problémy najmä starším ľuďom v odľahlých vidieckych oblastiach, ktorí buď nemajú bankové karty, alebo ich nevedia používať. A pociťujú ho aj kostoly, keďže veriaci nemajú pri sebe hotovosť, aby po skončení omše prispeli do jeho pokladnice.
Na druhej strane stúpenci "bezhotovostného sveta" tvrdia, že bude o niečo bezpečnejší, skomplikuje totiž život zlodejom. Naznačujú to aj kriminálne štatistiky. Podľa asociácie švédskych bánk sa počet bankových lúpeží vlani znížil na 16 zo 110 v roku 2008. Aj počet prepadov áut, ktoré prevážajú peniaze, sa znížil.
Uprednostňovanie elektronických transakcií je tiež dôvodom, prečo má Švédsko menej problémov s úplatkárstvom ako krajiny, v ktorých ľudia radšej držia v rukách "hmotné peniaze", ako sú napríklad Grécko či Taliansko.
"Ak ľudia častejšie používajú platobné karty, zriedkavejšie sa zapoja do takzvanej šedej ekonomiky," upozorňuje profesor Friedrich Schneider z univerzity Johannesa Keplera v Rakúsku.
Ale aj digitálne peniaze vyvolávajú otázniky, a to v súvislosti s ochranou súkromných údajov, či zachovaním anonymity v prípade, že si to prispievateľ napríklad na charitu želá. Odborníci sa preto zhodujú, že je potrebné rozvíjať bezhotovostný styk, ale zároveň je potrebné nájsť spôsob, ako zabezpečiť anonymitu platcu.

Súvisiace články

Aktuálne správy